EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Rövidesen indul az idei eperszezon!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van, ám mire a vásárlóhoz jut, 5 ezer lesz belőle.

Jó hír, hogy idén lesz bőven minőségi magyar eper, igaz, egyelőre igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki csemegézni akar belőle. A szamóca fűtött termesztése lassan véget ér, szabadföldön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szezon, bár a hideg idő okoz némi késést - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, így nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Igaz, mire a vásárlóhoz kerül az ízletes gyümölcs, már minimum 5 ezer forint látható az ártáblákon.


A magyar eper minősége az idén kifejezetten jó     Fotó: Pixabay


Mivel idén a mediterrán térség "megfázott", alig van importnyomás. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről. Viszont egy biztos, a magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki.

A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.