393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rövidesen indul az idei eperszezon!

10perc.hu
2023. 04. 22.
Rövidesen indul az idei eperszezon!

Már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van, ám mire a vásárlóhoz jut, 5 ezer lesz belőle.

Jó hír, hogy idén lesz bőven minőségi magyar eper, igaz, egyelőre igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki csemegézni akar belőle. A szamóca fűtött termesztése lassan véget ér, szabadföldön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szezon, bár a hideg idő okoz némi késést - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, így nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Igaz, mire a vásárlóhoz kerül az ízletes gyümölcs, már minimum 5 ezer forint látható az ártáblákon.


A magyar eper minősége az idén kifejezetten jó     Fotó: Pixabay


Mivel idén a mediterrán térség "megfázott", alig van importnyomás. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről. Viszont egy biztos, a magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki.

A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek