393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rövidesen eltűnhet a polcokról a két friss ársapkás élelmiszer, a krumpli és a tojás

10perc.hu
2022. 11. 10.
Rövidesen eltűnhet a polcokról a két friss ársapkás élelmiszer, a krumpli és a tojás

Senki nem fog a piacinál alacsonyabbra rögzített árak mellett étkezési burgonyát és tojást importálni Magyarországra.

Komoly krumplihiányhoz vezethet az árstop kiterjesztése: legalábbis a terméktanács elnöke úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy a burgonya nemhogy a zsákokból, de már a földekről is elfogyott. Mint elmondta a hazai készletek nagyjából idénre elegendőek, ezt követően májusig importra szorulhat az ország.

Már október végén figyelmeztettek a szakemberek arra, hogy súlyos hiány fenyeget krumplifronton az idén: a megnövekedett terhek, illetve az aszály miatt már egyre kevésbé elérhetőek a burgonyából készült termékek.

A 8711 hektáros termőterület is csak a hazai fogyasztás mintegy 50-60%-át tudta tavaly fedezni, ám azóta csökkent a burgonya termőterülete hazánkban, ám emiatt idén nagyobb mértékű importra volt szükség.


Komoly krumplihiányhoz vezethet az árstop kiterjesztése      Fotó: Freepik


Márpedig kérdés, hogy a piacinál alacsonyabbra rögzített árak mellett ki fog étkezési burgonyát importálni Magyarországra. Bár a tojásfogyasztás jelentős hányadát fedezheti a hazai termelés, de az import itt sem elhanyagolható.

Ugyanez a helyzet rajzolódhat ki tojásfronton is, az Agrárszektor szerint a magyar tojástermelés jellemzően magyar boltokba megy, és csak minimális az export. Azonban becslések szerint a termelés csak a hazai igények mintegy 80%-át elégíti ki, a többi tojás importból érkezik.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely feltételezése szerint szeptemberről októberre azért nyílhatott tér a termelői árak emelésére, mert a korábban az uniós piacra Ukrajnából behozott jelentős mennyiségű tojás részben kieshetett. Ez pedig szűkíthette a kínálatot és hiányt generálhatott.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek