393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rezsiválság: A TB-s fogorvosi ellátás is megszűnhet

10perc.hu
2023. 02. 03.

Már a fogászati rendelőkben is egyre magasabb költségekkel szembesülnek az ott dolgozók, nem elég a jelenlegi rezsitámogatás!

Iványi József a budapesti alapellátó fogorvos a Napi.hu-nak elárulta, hogy a parxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni. A rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, így nem tudnak tartalékot képezni, napról-napra élnek, hamarosan rengetegen csődbe is mehetnek.

A háziorvosi praxisok 540 ezer forint rezsitámogatást kapnak, még az alapellátó fogorvosi praxisok havonta 380 ezer forint, ami nem bizonyul elégnek.

A fő problémát az jelenti, hogy a fogorvosi rendelők erősebben ki vannak téve a rezsiköltségek emelkedésének, mert nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak, mint például a kompresszor, elszívó, optimális fényt biztosító lámpák.

Az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell gazdálkodniunk - mesélte a lapnak Iványi József, aki azt is hozzátette, hogy ebből kell az asszisztens alapbérét, a rendelő fenntartási költségét, a fogászathoz kapcsolódó berendezések és elhasználódó eszközök költségét megfizetni, melyek az elmúlt időszakban az inflációt meghaladó módon nőttek meg.

Iványi József szerint a fogászati alapellátás, ahogyan a háziorvosi és a gyermekorvosi is egyéni vállalkozásokon, Bt.-ken, Kft.-ken keresztül működik. Ha ezek a vállalkozások az elégtelen és a megváltoztatott finanszírozás miatt nem tudják kifizetni a költségeiket, akkor adójogi és cégjogi értelemben csődbe mennek. Ezért gondolja, hogy sok helyen az egyik napról a másikra megszűnhet az alapellátásban dolgozó fogorvosok munkája.

A problémát súlyosbítja, hogy egy-egy praxishoz 3-5 ezer beteg tartozik.

Főkép forrása:
A TB-s fogorvosi ellátás is megszűnhet (Pixabay, illusztráció)

További cikkek