392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rezsiválság: hatalmas a kis sörfőzdék gondja, van, amelyiknek már 16 milliós gázszámla-hátraléka keletkezett

10perc.hu
2022. 12. 12.
Rezsiválság: hatalmas a kis sörfőzdék gondja, van, amelyiknek már 16 milliós gázszámla-hátraléka keletkezett

Az energiaárak elszabadulása és a rezsicsökkentés megszűnése miatt a sörfőzdék egy részének 8–900 ezer forintról 3,5–4,5 millió forintra ugrott az éves gáz-, vagy villanyszámlája.

A kisüzemi sörfőzdék lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei az energiaválságnak. Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke (egyben a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa) a HVG-nek azt mondta: az energiaválság hatására nagyon megugrottak a sörfőzés költségei.

A sörgyártás ráadásul rendkívül energiaintenzív vállalkozás, akár gáz, akár elektromos árammal dolgoznak. Aki előrelátó volt, korábban hosszú távú szerződést kötött, így több olyan sörfőzde is van, ahol 2023 végéig nem okoz gondot a gáz vagy az áram megvétele.


A kisüzemi sörfőzdék lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei az energiaválságnak    Fotó: Pixabay


Akiknek viszont lejárt vagy felbontották a szerződését, kivétel nélkül nehéz helyzetbe kerültek. Például a sörfőzdék egy részének 8–900 ezer forintról 3,5–4,5 millió forintra ugrott az éves gáz-, vagy villanyszámlája.

„Az is problémát okoz az ágazatban, hogy gyakran elérhetetlen az energiaszolgáltatók központja, így van, aki még nem is tudja, hogy mennyit kell majd fizetnie. Az adósságok is elkezdtek nőni, van olyan főzde, aki már 16 millióval tartozik a gázszolgáltatónak” – árulta el Gyenge Zsolt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek