EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Percenként egy Model Y-t akar gyártani a Tesla

Autó
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Tesla

A tervezett júliusi kezdés helyett legkorábban az év végén indulhat a termelés az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla Berlin mellett épülő első európai üzemében.

Elképesztő tervekkel vágott bele első európai gyárának megépítéséhez a Tesla. A 2019 novemberében bejelentett, négymilliárd dolláros (1160 milliárd forint) beruházás így nagyban átalakult, és a változtatásokhoz a hatóságok hozzájárulását is meg kell szerezni. Ugyanis eredetileg présüzemet, karosszériaüzemet és fényező üzemet terveztek a gyártmányok összeszerelésére szolgáló csarnokok mellett. A legújabb tervek alapján mindezekhez még hozzájön miszerint egy akkumulátorgyártó üzem is.


Tavaly nyáron elkezdődött a Tesla Gigafactory 4 nevű gyárának építése    Fotó: Tesla


Grünheide nevű településnél, Berlin határától alig 10 kilométerre délkeletre egy 300 hektáros területen, amelyen tavaly nyáron elkezdődött a Gigafactory 4 nevű gyár építése, ám az akkumulátorüzemhez szükséges engedélyek kiváltása legalább három hónappal meghosszabbíthatja az engedélyeztetési eljárást – ennek hatására maga az építkezésre váratlanul ellátogató cégvezető, Elon Musk számolt be.

Remélhetőleg az év végén elindul a munka, de nehéz pontos előrejelzést adni, mert autót csak akkor lehet gyártani, ha megvan hozzá az összes alkatrész” – jelentette ki Musk.


Évenként 500 ezer új Model Y készül majd a Tesla új, európai gyárában    Fotó: Tesla


Márpedig nem alapterveket szőnek a berlini gyár kapacitásával kapcsolatban. Az első európai Tesla-gyárban – ahol 12 ezer új munkahelyteremtést tűztek ki célul – a Model Y új változata készül majd, a tervek szerint évente 500 ezer darab, vagyis nagyjából percenként egy. Más kérdés, hogy a piac képes lesz-e mindezt felszívni.