393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pedagógussztrájkkal és tanárhiánnyal folytatódik 2023

10perc.hu
2023. 01. 23.
Pedagógussztrájkkal és tanárhiánnyal folytatódik 2023

2023 elején is több száz pedagógust keresnek Magyarországon iskolákba, óvodákban nagy hiány mutatkozik matematika és informatikus tanárokból, de országszerte keresnek óvodapedagógusokat is.

Megkezdődött az idei év első, erre a teljes hétre meghirdetett pedagógussztrájkja. Mindeközben persze az oktatásban nem ez jelenti a legnagyobb gondot, hanem a szakemberhiány. Igaz, erről megoszlanak a vélemények, ugyanis amíg a szakszervezetek ezres tanárhiányról beszélnek, addig a hivatalos Közigálláson csak pár száz pedagógus hiányzik a katedráról.

2023 harmadik hetében a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt, 50 tanítót, és 150 óvodapedagógust keresnek a magyar iskolákban és óvodákban. A legégetőbb tanárhiány egyértelműen Pest megyében van, itt összesen 92 tanárt keresnek, tehát az összes jelenlegi álláshirdetés 55 százaléka itt összpontosul – tudta meg a Pénzcentrum.

Tanítóból ugyanígy Pest megyében a legrosszabb most a helyzet, itt 24 betöltetlen állás van ezen a területen. Óvodapedagógusokra szintén Pest megyében lenne a legtöbbre szükség, január 19-én pontosan 28 állás volt erre a pozícióra meghirdetve, de ettől, nem sokkal maradt el Budapest, ahol 18 állásba toboroztak pedagógus végzettséggel rendelkezőket az óvodákban.


Jelenleg a leginkább keresett tanári szak a matematika, az informatika és a fizika    Fotó: Pixabay


Mi az oka a látszólag nagy különbségnek? Nos, a tankerületekben, intézményekben már bevett gyakorlat, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel mást, hanem szétosztják az órákat az állományban lévő pedagógusok között. Ez a megoldás a pedagógushiányt leplezi, a már a rendszerben lévő dolgozók terheltségét viszont jelentősen növeli.

A tanári állások esetében megnéztük azt is, hogy egy-egy szakot mennyiszer említettek név szerint is az álláskeresőben. Ebből kiderült, hogy jelenleg a leginkább keresett tanári szak a matematika, az informatika és a fizika. De rögtön ezek után kettős holtversenyben ott van az angol nyelvi tanár, illetve 10-10 állásnál említik a magyart és a kémiát is. Legkevesebbszer jelenleg a német, az ének-zene, a földrajz és történelem van említve.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Sztrájk

További cikkek