392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Parádés fordítás, kijutottunk az Eb-re!

10perc.hu
2020. 11. 13.
Parádés fordítás, kijutottunk az Eb-re!

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer vesz részt az Európa-bajnokságon, miután a Puskás Arénában rendezett pótselejtezőn 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot.

Az év mérkőzését játszotta csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában, ahol a tét a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnoki szereplés volt. Nem titok, sokan féltették Szalai Ádámékat a tömör, egyszerű, de nagyon célratörő futballt játszó izlandiaktól, akik ráadásul 2016-ban negyeddöntősök voltak a franciaországi kontinensviadalon, illetve egyeneságon jutottak ki a 2018-as világbajnokságra.

Az aggodalom nem is volt alaptalan, hiszen a találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben, miután Gylfi Sigurdsson könnyen fogható szabadrúgását Gulácsi Péter egyszerűen "bevédte". Vélhetően az év potyagólja volt… Azonban a magyar csapat egy pillanatra sem adta fel, és a hajtását, küzdeni akarását végül a Sors megjutalmazta. Előbb a 88. percben a csereként beállt Nego egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt Szoboszlai Dominik lőtte a 92. percben az izlandiak hálójába.



Ezzel a válogatott nemcsak kijutott az Eb-re, de sporttörténelmet is írt, hiszen eddig nem fordult elő olyan, hogy két, egymást követő kontinensviadalon ott legyen. A jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságon már minden pályán töltött perc ajándék lesz a csapat számára, hiszen a 2014-es világbajnok németekkel, a regnáló világbajnok franciákkal és az Eb-címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban. Ráadásul utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

A mérkőzés lefújását követően az m4-nek nyilatkozó Gulácsin látszott, hatalmas kő esett le a szívéről. A Bundesliga egyik legjobb hálóőre sosem tudta volna megbocsátani magának, ha az ő kapitális hibája miatt esett volna ki a válogatott.

„Egy csapat vagyunk, küzdünk egymásért. Megérdemelten nyertünk, hiszen irányítottuk a meccset, több helyzetünk volt. Nehéz szavakat találni, nyolcvan percig cikáztak a gondolatok a fejemben, próbáltam egyben tartani magamat. Köszönöm a srácoknak, hogy a végén ilyen körülmények között, de megnyertünk a meccset. Életemben nem kaptam ilyen gólt…” – árulta el az RB Leipzig kapusa.



A jelenleg a Mainz keretéből kitett, így csapat nélkül lévő, a szurkolók egy része által sokat szidott Szalai Ádám hatalmasat küzdött előretolt ékként. Nem titkolta, sok erőt ad neki ezekben az időkben, hogy a kapitány, a csapattársai és a családja kiáll mellette.

„Félelmetes, ami a csapatban benne van, ahogy az utolsó percekig küzdünk és megyünk. Van már egy majdnem világsztár szintű játékosunk, aki eldönti az ilyen mérkőzéseket. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és már másodszor ott lehetünk az Eb-n. Sok erőt kapok a családomtól, a szövetségi kapitánytól és a társaktól, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Nagyon nehéz hónapok vannak mögöttem, de próbálok pozitív maradni, és a csapatnak a tőlem telhető legtöbbet megadni” – jelentette ki az m4-nek a meccs lefújása után a válogatott csapatkapitánya.



Az egyenlítő gólt a csereként beálló, nemrég honosított Loic Nego szerezte, aki a köztévé sportcsatornájának elmondta, nagyon boldog, hogy a magyar válogatottban számítanak rá.

„Ennél fantasztikusabb nem is lehetne. Ott, abban a pillanatban csak az járt a fejemben, hogy gólt szerezzek, nem számít, hogyan. És sikerült is! Nagyon tisztelem a címert, remélem, az emberek büszkék ránk, mert a csapat megérdemli az összes gratulációt” – idézte fel a gól előtti gondolatait Nego.

A találkozó hőse, a 20 évesen már a legértékesebb labdarúgónknak számító Szoboszlai Dominik szerint lehet, hogy ő lett a hős, de ezt nem egyedül érte el, társai és az egész csapat nélkül nem sikerülhetett volna legyőzni Izlandot, és kijutni a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Az RB Salzburg középpályása futballista bevallotta, számára óriási hullámvasút volt az elmúlt hét, mivel vasárnap még úgy tűnt, nem léphet pályára ezen a sorsdöntő találkozón, aztán hétfőn derült ki, hogy mégis elutazhat, mivel mindenkinek negatív lett a koronavírustesztje.



„A gólörömnél az egész pályafutásom lepörgött előttem, hogy egészen a gyermekkoromtól hogyan jutottam el idáig” – mondta Szoboszlai.

A koronavírusos megbetegedése miatt távol maradó Marco Rossi szövetségi kapitányt helyettesítő Cosimo Inguscio úgy vélte, a meccs nehezen indult, az első 15-20 percben nem találták a helyüket, Szerinte ennek részben mentális, részben taktikai oka volt.

„Szünetben tanácskoztunk Rossival, mindannyian szembenéztünk önmagunkkal, hogy elúszhat ez az esély. Ezután a játékosok éhesen mentek ki, és aki éhes, az megszerzi, amit akar. A második félidőben nem volt kivetnivaló. Megérdemeltük a győzelmet, senki nem mondhatja, hogy eloroztuk valakitől" - mondta a másodedző, aki elárulta, hogy Rossival, valamint a szintén koronavírusos Giovanni Constantinóval együtt megtanulnak magyarul. – „Voltak kísérletek, hogy megtanuljunk magyarul, de beletört a bicskánk. Hármunk között volt egy megállapodás, ha kijutunk, tényleg megtanulunk. Ez a kapocs miatt lenne fontos mind a játékosokkal, mind a szurkolókkal.”



Az izlandiak szakvezetője, Erik Hamrén rendkívül letörten értékelt, ugyanakkor a szigetországiakat két éve irányító svéd szakember a jövőjéről nem kívánt beszélni, ahogy fogalmazott, annak nem most van itt az ideje.

„Nagyon csalódottak vagyunk, de ez érthető, öt percre voltunk az Európa-bajnokságtól. Gratulálunk, a magyarok fantasztikus nyár elé néznek. Ez egy olyan mérkőzés, amelyen az egyik csapat a mennybe jut, a másik pokolba, mi kerültünk a pokolba” – közölte a meglehetősen szomorú Hamrén.

Európa-bajnoki pótselejtező, A divízió, döntő
Magyarország-Izland 2-1 (0-1)

Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) - Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai.

Izland: Halldorsson - Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson - Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) - Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.).

Gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek