393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ötven év fogságot követően hazatérhet Lolita

10perc.hu
2023. 04. 02.
Ötven év fogságot követően hazatérhet Lolita

Az 1970-es évek óta fogságban tartott legidősebb kardszárnyú delfin hamarosan visszakerülhet a Csendes-óceán északnyugati részén található vizeire, ahol annak idején befogták.

Lolita, az 56 éves orca évtizedekig volt a floridai Miami Seaquarium sztárlátványossága. És majdnem ennyi éven át harcoltak az állatvédő aktivisták a szabadon bocsátásáért. És most kiderült, végre sikerrel jártak, ugyanis vízipark vezetősége bejelentette, hogy a következő két évben megkezdi az orka természetes élőhelyére való visszaszoktatását. Lolita áthelyezésének költségeit Jim Irsay, az Indianapolis Colts NFL labdarúgócsapat tulajdonosa állja majd.

„Izgatott vagyok, hogy részt vehetek Lolita hazatérésében. Ő egy kemény teremtés. Csodálatos. Kisgyerekkorom óta imádtam a bálnákat” – mondta Irsay úr. Lolita – vagy ahogy eredeti nevén hívják, Tokitae vagy Toki – egy nőstény gyilkos bálna, melyek kizárólag a Csendes-óceán északi részén élnek.

Ezt a különleges orka populációt 2005-ben veszélyeztetett fajnak minősítették, részben a fogságba vetésük következményei, részben azért, mert amikor Lolitát az 1970 augusztusában befogták, még vadászhatták a fajt.

„Amikor Lolitát elfogták, a bálnavadászok kis híján a teljes populációját fogságba ejtették. Összesen körülbelül 90 orka került a hálójukba. A természetvédők megpróbálták kiszabadítani őket, de néhány bálna, így Lolita is belegabalyodott a hálóba, így fogságban maradt" - mondta a BBC-nek Jason Colby, a Victoria Egyetem professzora, aki hozzátette, ez az év volt Richard Nixon elnökségének első ciklusa, azaz ennyi ideje van fogságban az orka.


Lolita áthelyezésének komoly akadályai lehetnek     Fotó: Pixabay


Amikor Lolitát eladták a Miami Seaquariumnak, egy másik bálnával, Hugoval együtt lépett fel. 1980-ban azonban utóbbi kimúlt, így Lolita – aki hatméteres állatként egy 26 x 11 méteres tartályban él – több mint 40 éve nem találkozott a saját fajtájával. Ha szabadon engedik, ő lesz a legidősebb orca, akit új élőhelyre telepítenek.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a Lolita áthelyezésének komoly akadályai lesznek.

"Attól tartok, hogy az emberek azt hiszek majd, hogy újraélik, ezúttal a való életben a Szabadítsátok ki Willyt, és Lolita kiúszik az óceán nyílt vizeire és csatlakozik a családjához. Nem tudom elképzelni, hogy ez megtörténjen, ugyanis évtizedekig fogságban élt, és nem tud például önállóan táplálkozni sem" - mondta Colby.

A professzor szerint a megoldást az jelentheti, hogy Lolita egy nagy tengeri karámban élje le utolsó éveit, ahol érezheti az otthon vizét, de ugyanakkor nem kerül veszélybe, nem kell hirtelen elszakadnia attól, amit évtizedek alatt megszokott.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek