393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orwell országa - Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer

10perc.hu
2023. 05. 08.

Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően, az árfigyelő rendszerbe ugyanis azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Ha valaki nem olvasta volna George Orwell legismertebb művét, az 1984 című regényét, amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel – nos, az most megtapasztalhatja. Ugyanis július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer.

Annak érdekében, hogy az élelmiszerárak tovább csökkenjenek, és méginkább fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben, a kormány júniustól kötelező akciózást írt elő a kiskereskedelmi üzleteknek – számolt be minderről a 10perc.hu. Ennek ellenőrzése lesz az online árfigyelő feladata. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően, az árfigyelő rendszerbe ugyanis azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. A rendszer a termékek azonosításhoz szükséges adatokon túlmutatóan a napi és a törzsvásárlói árakat tartja nyilván kereskedőnként és üzletenként.


Azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot    Fotó: SPAR


Az online adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni. Benne lesz egyebek között a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig idared alma, a virsli, margarin, vaj, spagetti tészta. Az online árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.

A napi ár megállapítása során nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belül történő lejárata miatt került sor. Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek