390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Országszerte megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 04. 25.
Országszerte megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai

Végre maszk nélkül lehetett egy sört inni, fagyizni vagy egy ebédet elfogyasztani, a szabadban, barátokkal vagy rokonokkal Szent György napján szombaton.

Több tízezren éltek országszerte ezzel a lehetőséggel, a vendéglátóegységek teraszain, a gyönyörű tavaszi idő pedig mindehhez kedvezett.

Miután 3,5 millió embert beoltottak szombatig Magyarországon a koronavírus ellen, megnyithattak a vendéglátóegységek és cukrászdák teraszai. A jó időben nagyon sokan döntöttek a Balaton mellett, de a nagyobb városok teraszai sem panaszkodhattak. Szinte mindenütt voltak vendégek, akik természetesen maszk nélkül fogyaszthattak. Csak a pincéreknek kötelező továbbra is maszkot viselni. Budapesten és környékén több, mint 15 ezer étterem és vendéglő egység várta vissza a régi vendégeit.

Budaörsön a Punto az elmúlt hónapokban végig állta a sarat az elvitelre kért fogyasztásnál – mondta a 10perc.hu kérdésére Elek János tulajdonos. Aki még két budapesti vendéglátóegységbe várta a vendégeket az üzleteihez tartozó teraszain. Szombaton csodás tavaszi idő hívogatta a fogyasztani vágyókat. Ám a hűvösebb időre is felkészültek fűtéssel, illetve takarókkal – magyarázta a budaörsi vendéglátóegység tulajdonosa. Ugyanakkor a higiénés feltételeket a szabadban is fokozottan ügyelnek és folyamatosan fertőtlenítik az asztalokat. A kínálat nemcsak süteményből, de fagylaltból is nagy, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni.

Fotó: 10perc.hu

Máté és Virág is örült, hogy megnyitottak végre a teraszok. A több hónapos bezártság után most először ihattak és ehettek együtt egy vendéglátóegységben. A házhoz szállítást már hetek óta megunták, sőt volt, hogy megpróbálkoztak egy-egy recept elkészítésével is. Nagyon hiányzott számukra azonban egy kellemes vacsora, vagy ebéd egy igazi kerthelyiségben. Így ez a szombat most igazán különleges volt számukra.

Hasonlóan készült a nyitásra az Erdélyi ízek konyhája is, ahol a megszokott kockás terítők várták vissza a vendégeket. A már megszokott meleg konyhás ételek mellett a csapolt sörre is gondoltak. Amit nem volt könnyű ezúttal beszerezni. A nyitás nagy terhet rótt az üzemeltetőkre. Hiszen nemcsak némely hozzávalót volt nehéz beszerezni, de az alkalmazottak számát is megpróbálták egy-két nap alatt növelni. A pandémia alatt ugyanis sok helyen kényszerültek létszámleépítésre.

Fotó: 10perc.hu

A teraszok reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. A kijárási korlátozás mostantól csak este 11-kor kezdődik és reggel ötig tart. Ha valaki viszont mosdóba megy vagy elvitelre kér valamit továbbra is köteles maszkot viselni a vendéglátóegységekben. A szabályok betartására pedig az üzemeltetőnek kell figyelni. Amennyiben nem tartják be akkor 100 ezer forinttól egy millió forintig terjedő bírság is kiszabható. Sőt akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik.

Fotó: 10perc.hu

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek