388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia – Milák Kristóf: „Van végre egy ellenfelem, akit el akarok kapni!”

10perc.hu
2021. 07. 31.
Olimpia – Milák Kristóf: „Van végre egy ellenfelem, akit el akarok kapni!”

21 évesen már legendává vált, és sportemberi nagyságát jelzi, az olimpiai remeklését követően szinte azonnal az újabb célokat keresi magának. Milák Kristóf immár nemcsak olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, valamint világrekorder 200 pillangón, hanem ma hajnaltól olimpiai ezüstérmes és Európa-csúcstartó 100 pillangón is.

Kezdjük talán a mai nap legfontosabb magyar sportsikerével: Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmet nyert szombaton 100 méter pillangón a tokiói olimpián. A 200 méteren aranyérmes magyar úszó a második legjobb idővel az ötös pályáról várta a finálét, melynek nagy esélyese a 100 méter gyorson győztes Caeleb Dressel volt a mellette lévő négyes pályán.

Az amerikai érvényesítette is a papírformát, szokásos remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de már nem tudta utolérni riválisát. A szám kétszeres világbajnoka, Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, öt századot faragott a két évvel ezelőtti vb-n felállított rekordján.

A BHSE 21 éves világklasszisa 23 századdal maradt el tőle, de így is 27 századdal felülmúlta a szerb Milorad Cavic szuperdresszes Európa-csúcsát, amelyet még 2009-ben úszott. Milák a 49.68-as eredménnyel pontosan fél másodpercet javított egyéni legjobbján és egyben az országos csúcson, melyet májusban, a budapesti Európa-bajnokságon ért el.



Milák Kristóf sokkal elégedettebben értékelte a 100 méter pillangón szerzett ezüstérmét, mint a 200-on nyert aranyát a tokiói olimpián, ahol előbbi számban mindössze 23 századdal maradt el a világcsúcsot úszó Caeleb Dresseltől.

„Csodálkoztok? Megvan az Európa-csúcs! Az elmúlt időszakban sokan kerestek meg azzal, hogy elkaphatom Dresselt. Végig az járt a fejemben, ezek nem normálisak… Ez tavaly nem lett volna ezüstérem, mert nekem kellett ez a plusz egy év. Dinamikusabb és erősebb lettem ez alatt. Most már látom a lehetőséget magamban ebben a számban is. Van realitása, hogy legyőzzem. Van egy ellenfelem, akit el akarok kapni" – fogalmazott Milák.

A magyar pillangókirály ugyanis annak ellenére fejlődött hatalmasat az olimpia elhalasztásával nyert egy évben, hogy ebből - saját bevallása szerint - egy hónapig edzeni sem tudott, amikor elkapta a koronavírust, de igazából 2,5 hónapig nem érezte magát százszázalékosnak.



„Dressel rendkívül szívós és nagyon jó versenyző típus. Nagyon elismerjük egymás teljesítményét, ennek ékes bizonyítéka volt, amikor a futam után megölelt, majd magasba emelte a kezem. Amíg ott leszünk egymásnak, sok rekord meg fog dőlni, legyen az világ-, kontinens-, vagy akár csak egyéni csúcs. Mindketten azon leszünk, hogy legyőzzük egymást, egymás mellett tudunk fejlődni " – állította a 21 éves úszó.

Nem tagadja, hogy nagy hatással volt rá az első olimpiája, mert még úgy is sokkal különösebb érzés volt ezen szerepelni, mint egy Eb-n vagy vb-n, hogy a korlátozások miatt ez "csonka olimpia" volt.

„Nagy következtetéseket egyelőre nem vonnék le, hagyom kicsit ülepedni a dolgokat, de sok furcsaságot, váratlan eredményt és meglepetést láthattunk" - mutatott rá Milák, akinek köszönhetően két éremmel fejezte be a magyar úszóválogatott a szereplését a tokiói játékokon.



A 100 méter pillangón nyert ezüstérmével edzője, Selmeci Attila minden várakozását felülmúlta Milák Kristóf a tokiói olimpián.

„Abban biztos voltam, hogy az elődöntőben úszott 50.31 másodpercnél tud jobbat, de azt már csak reméltem, hogy esetleg 50 másodperc alá megy. Ma ismét bebizonyította, hogy óriási úszó, egy világklasszis" - mondta tanítványáról a tréner, aki azért tartja különösen kiváló eredménynek a 49.68 másodperces Európa-csúcsot, mert elsősorban kedvenc számára, a 200 méter pillangóra készítette fel Milákot.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Szalmás Péter

További cikkek