393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

10perc.hu
2021. 04. 26.
A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Az apa című drámában nyújtott alakításáért, míg A nomádok földje című filmért Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

Ahogy arra számítani lehetett, idén, a koronavírus-járvány miatt új koncepcióval megrendezett 93. Oscar-gálán – az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron – Los Angelesben Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el a legjobb film díját. Ezzel Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart – előtte Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével nyert –, valamint ő az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott. Lírai hangvételű filmjében az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be.



A nomádok földje azonban nemcsak emiatt emlékezetes, hiszen egyrészt a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, másrészt kevesebb, mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával. Ráadásul a filmben nyújtott alakításáért Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, aki még a film producereként is megkapta az elismerést.



Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért. A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, és a film főszerepét alakító, 83 éves Anthony Hopkins megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját – a 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította –, míg a dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte, ugyanakkor a Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát.



A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert. A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta. Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták. A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert, míg a legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.



A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött. Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el. Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött. A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.

Főkép forrása:
filmtekercs.hu

További cikkek