EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Noha rendkívül balesetveszélyes, mégsem büntethető az elektromos rollerrel közlekedő

10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Az érvényben lévő jogszabályok szerint ugyanis az e-rollerek használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges.

Nem véletlen, hogy már a Parlamentben is szóba hozták, hogy eljött az idő ahhoz, hogy szabályozzák az elektromos rollerek használatát a közlekedésben. Az eszköz egyre népszerűbb, becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab van használatban Magyarországon. Ugyanakkor továbbra sem kategorizálható, az eszközhöz egyelőre nem dolgoztak ki egységes szabályozást.

A Jövő Mobilitása Szövetség nemrégiben arra emlékeztetett, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges. Ráadásul mindezt 2020-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy ítéletében ki is mondta.


A sisak – melynek viselése jelenleg csak ajánlott – életet menthet     Fotó: freepik.com


Ugyanis a feltételrendszer hiányában az elektromos rollerekre hatósági szankciókat sem lehet alkalmazni. Mindezt annak ellenére, hogy az egyre népszerűbb eszköz minimum egyforma mértékben balesetveszélyes a forgalomban, mint a mopedek és a segédmotoros kerékpárok.

Ráadásul a szabályok megalkotásánál mindenképpen fontos szerepet kell, hogy kapjon, miszerint milyen védőfelszerelések használata mellett lehessen vele közlekedni. A sisak – melynek viselése jelenleg csak ajánlott – életet menthet, így annak 18 év alatt kötelezővé tétele mindenképpen fontos lenne.
Hirdetés
Hirdetés