392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Noha rendkívül balesetveszélyes, mégsem büntethető az elektromos rollerrel közlekedő

10perc.hu
2022. 06. 21.
Noha rendkívül balesetveszélyes, mégsem büntethető az elektromos rollerrel közlekedő

Az érvényben lévő jogszabályok szerint ugyanis az e-rollerek használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges.

Nem véletlen, hogy már a Parlamentben is szóba hozták, hogy eljött az idő ahhoz, hogy szabályozzák az elektromos rollerek használatát a közlekedésben. Az eszköz egyre népszerűbb, becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab van használatban Magyarországon. Ugyanakkor továbbra sem kategorizálható, az eszközhöz egyelőre nem dolgoztak ki egységes szabályozást.

A Jövő Mobilitása Szövetség nemrégiben arra emlékeztetett, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges. Ráadásul mindezt 2020-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy ítéletében ki is mondta.



Ugyanis a feltételrendszer hiányában az elektromos rollerekre hatósági szankciókat sem lehet alkalmazni. Mindezt annak ellenére, hogy az egyre népszerűbb eszköz minimum egyforma mértékben balesetveszélyes a forgalomban, mint a mopedek és a segédmotoros kerékpárok.

Ráadásul a szabályok megalkotásánál mindenképpen fontos szerepet kell, hogy kapjon, miszerint milyen védőfelszerelések használata mellett lehessen vele közlekedni. A sisak – melynek viselése jelenleg csak ajánlott – életet menthet, így annak 18 év alatt kötelezővé tétele mindenképpen fontos lenne.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek