395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nizzába utaztatott tankerületvezetők és igazgatók, ügyészségi nyomozások – érik az újabb botrány

10perc.hu
2023. 05. 13.

Nizzába utaztatta tanulmányi kirándulásra a XVI. kerületi önkormányzat az észak-pesti tankerület vezetőjét és több általános iskola igazgatóját, mindeközben Polt Péter legfőbb ügyész bejelentette, több tankerületi vezető ellen is nyomozás folyik.

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a korábban kirobbant jutalmazási ügyek miatt a tankerületvezetők majd visszafogják magukat és változtatnak korábbi magatartásukon, az alaposan tévedett. Újfent bebizonyosodott, kutyából sosem lesz szalonna…

Azúrkék tenger és napsütés a francia Riviérán, ami az egyik legnépszerűbb és francia összehasonlításban is drága turista célpont. Ide utazott az észak-pesti tankerület vezetője és a XVI. kerületi általános iskolák igazgatóinak egy csoportja. Az oktatási vezetők 4 napot töltenek a tengerparti városban. Természetesen ingyen, hiszen a költségeket a fideszes vezetésű önkormányzat állta – tudta meg az RTL Híradó.

Egy a neve elhallgatását kérő kerületi pedagógus azt mondta a Híradónak, néhány napja már pletykálták a folyosókon, hogy utaznak a főnökök. „Azt, hogy Nizzába, azt nem tudtuk. Ezt az utazást is az utolsó pillanatban tudtuk meg. Ez most már nem az első eset, gyakorlatilag minden évben utaznak valahová” – mondta a tanár.



A kerületi pedagógus azt mondta, az önkormányzat ugyan csak az oktatási intézmények épületeiért felelős, amelyeket rendben is tart, az utazásra költött pénzből adományozhatott volna oktatási eszközöket is az intézményeknek.

„A kréták, a táblafilcek, mind nagyon vacak. Saját pénzünkből kell mindent beszerezni. Színes fénymásolónk nincsen, egyetlen fekete-fehér fénymásolónk és nyomtatónk van. De ha kicsit többet másolunk, már megkapjuk a magunkét. Nagyon nagy spórolásban kell lenni” – állította a tanár. Ezt olvasva azonnal beugorhat a készülő státusztörvény azon passzusa, ami megtiltja a pedagógusok nyilatkozatát iskolájukkal és az oktatással kapcsolatban.

Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere az RTL Híradó megkeresésére elismerte, hogy valóban Nizzában vannak az intézményvezetők. Azt írta: „évtizedes tradíció az évenkénti intézményvezetői tanulmányút”, például így ismerték meg a német vagy a spanyol oktatási rendszert is. Hozzátette, „az önkormányzatnál évtizedes tradíció a pedagógusok megbecsülése, mely nemcsak a szavak szintjén valósul meg, hanem tettekben is”.




A polgármester arra nem válaszolt, hogy pontosan hányan utaztak Nizzába, és arra sem, mennyibe került mindez az önkormányzatnak. Ugyanakkor azt nem felejtette el megemlíteni, hogy a XVI. Kerületi önkormányzatnál évtizedes tradíció a pedagógusok megbecsülése, mely nem csak a szavak szintjén valósul meg, hanem tettekben is.

„Minden évben kitüntetjük a legjobb dolgozókat az év pedagógusa díjjal, Pedagógus Bált szervezünk, ahol a kerületi pedagógusoknak ingyenes a részvétel. Megszervezzük a pedagógusok tapasztalatcseréjét a Kertvárosi Pedagógiai Napokat, ahol a résztvevő tanárokat jutalomban részesítjük” – írta Kovács Péter, a jutalom mértékéről hallgatva.

A kerület országgyűlési képviselője szerint szerencsétlen dolog intézményvezetőket és tankerületi vezetőket utaztatni, amikor heti szinten tüntetnek diákok és pedagógusok az oktatás egyre romló színvonala miatt.

„Egy olyan helyzetben, amikor arra kellene koncentrálnia a tankerületi vezetőknek, hogy az iskolákban dolgozó, mindnyájunk gyerekeit tanító tanároknak megemeljék, megbecsüljék őket jobban, akkor én nem gondolom, hogy helyes ilyen utakat csinálni” – szögezte le Vajda Zoltán, az MSZP képviselője.



Hogy nagy a baj ebben a témában, az azt is bizonyítja, hogy Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, az ügyészség rendelkezésére álló nyilvántartás szerint tankerületi vezetőket érintően jelenleg három eljárás van folyamatban.

A Hvg.hu beszámolója szerint Polt Péter válasza szerint a három ügy jellemzői az alábbiak:

  • Sikkasztás bűntette miatt folyik eljárás a Dunakeszi Rendőrkapitányságon,
  • Gazdasági vesztegetés bűntette miatt folyik eljárás a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon,
  • Hivatali visszaélés bűntette miatt folyik eljárás szintén a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon.

A legfőbb ügyész még annyit árult el az ügyekről, hogy mindhárom ügy felderítési szakban van, gyanúsítotti kihallgatás nem volt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek