EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Nem viccelnek a finnek! 380 millió euróért már építik a kerítést az orosz határon

Nagyvilág
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: YouTube

Alig két héttel azután, hogy a NATO teljes jogú tagja lett, a skandináv ország megkezdte az 1300 kilométeres határszakasz kritikus részeinek megerősítését.

Finnország építeni kezdte az első kerítésszakaszt Oroszországgal közös határán - írja a Reuters. A lépésre kevesebb, mint két héttel azután került sor, hogy a skandináv ország csatlakozott az észak-atlanti katonai szövetséghez, a NATO-hoz. Finnországnak 1300 kilométernyi közös határa van Oroszországgal. Az acélhálóból készülő finn kerítés a tervek szerint 2026 végéig mintegy 200 kilométer hosszan nyújtózik majd a határ legkritikusabb részein.

A kerítés fő feladata nem egy esetleges orosz katonai invázió megállítása, hanem egy Moszkva által gerjesztett migrációs hullám feltartóztatása. Hasonlóra volt már példa a térségben 2021 telén, amikor Fehéroroszországból közel-keleti menekülteket próbáltak nagy tömegben Lengyelországba átnyomni, ami humanitárius és politikai válsághoz vezetett – számolt be az RTL.

A kerítést megfigyelő berendezéssekkel szerelik fel. Az új határvédelmi rendszert olyan területeken építik ki, amelyek járművekkel megközelíthetők, és ahol nagymértékű illegális bevándorlás valószínűsíthető. Az új kerítés 3 méter magas lesz borotvadróttal felszerelve, a becslések szerint 380 millió euróba kerül.