393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem tudod, milyen címszó alatt és mennyi szabadság jár a munkahelyeden? Mutatjuk…

10perc.hu
2023. 03. 22.
Nem tudod, milyen címszó alatt és mennyi szabadság jár a munkahelyeden? Mutatjuk…

Nemrég módosult a Munka Törvénykönyve, jól járnak a kisgyermekes szülők, de a friss édesapák is több szabadságot kapnak a gyermekük után, mint korábban.

Noha a Munka Törvénykönyve az év elején módosult, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor és mennyi szabadság jár egy munkavállalónak, valamint azt, mit kell tenni felmondás esetén. A Pénzcentrum szakemberei segítségével most ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A szülőknek gyermekük 4 éves koráig a munkáltató köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben ezt a munkavállalók igénylik. Emellett a gyermek nyolcéves koráig kérhetik majd a munkavégzési hely, valamint a munkarend módosítását, továbbá távmunkát is igényelhetnek a szülők, amit csak kellő indoklással utasíthat el a foglalkoztató.

A szülői szabadság egy teljesen új intézmény, 2023.január elsejétől került bevezetésre, így viszonylag még csak kevesen tudnak róla. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyermek születésétől számított három évig 44 napot kivehet a szülő szülői szabadság címén.

Ám van különbség a hagyományos szabadság és a szülői szabadság között, előbbire ugyanis a teljes bérét megkapja a munkavállaló, utóbbi esetben viszont csak a távolléti díj 10 százaléka jár a munkavállalónak, és ebből még levonásra kerül a GYED vagy az egyéb ellátások – így szinte semmi sem marad belőle.


A home office vagy a nem munkahelyen végzendő munka esetében meg kell állapodni a munkaszerződésben a feleknek     Fotó: Pixabay


Az apasági szabadság terén is történtek változások, ez ugye nem új intézmény, eddig létezett, csak kevesebb volt. Mostantól 10 nap jár az apáknak, melyet a gyermek születésétől számított 2 hónapig lehet kivenni a munkavállaló kérése szerint legfeljebb két részletben.

A felmondási idő az az időszak, amikor vagy munkavállaló, vagy a munkáltató rendes felmondással felmond a másik félnek. Ekkor megkezdődik egy meghatározott ideig tartó időszak, aminek általában az alapideje 30 nap. Ám ennél hosszabb időt is kiköthetnek a munkaszerződésben, de ez a ledolgozott évekkel is változhat.

Fontos, hogy amennyiben a munkavállaló mond fel, ezt az időt le kell dolgozni, azonban ha a munkáltató, akkor a felmondási idő fele alól fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól. Azonban nem kell aggódni, a másik felét is kifizetik. Ennek az lenne a lényege, hogy ezalatt az idő alatt a munkavállaló tudjon másik munkát keresni.

El lehet menni táppénzre a próbaidő alatt is, viszont a próbaidő alatti felmondás azonnali hatályú, és ez esetben nem jelent akadályt, hogy valaki táppénzen van. De tudni kell, hogy ezzel egy időben a táppénzre való jogosultság is megszűnik.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek