392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Négyszeres a különbség a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között

10perc.hu
2023. 05. 21.
Négyszeres a különbség a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között

Az átlagos élethez 156 ezer forint lenne szüksége a legkevesebb ellátmányt kapó szépkorúaknak, vagyis duplája, mint amennyi a nyugdíjuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jövedelmi szempontból Magyarország legszegényebb ötödébe tartozó nyugdíjasok havi bevétele átlagosan 71 466 forint volt 2021-ben. Ehhez képest a leggazdagabb ötödben lévő nyugdíjasok 278 042 forintot tehettek havonta zsebre. A Pénzcentrum kiemelte, hogy mindez azt jelenti, hogy a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között négyszeres különbség figyelhető meg.

A lap azt is megvizsgálta, hogy a különböző jövedelmű nyugdíjasok szerint mekkora nyugdíj kellene, hogy átlagosan, vagy jól éljenek, és mennyi összeg lenne szükséges, hogy szűkösen kijöjjenek. Mint írták, a legszegényebb ötödben lévő nyugdíjasok szerint a szűkös megélhetéshez 81 ezer forint kellene, miközben az átlagnyugdíj az esetükben 10 ezer forinttal elmarad ettől. Ez gyakorlatilag nélkülözést jelent.


A legszegényebb ötödben lévő nyugdíjasok szerint a szűkös megélhetéshez 81 ezer forint kellene     Fotó: Freepik


Az átlagos élethez 156 ezer forint lenne szerintük szükségük, vagyis duplája, mint amennyi a nyugdíjuk. A leggazdagabb, azaz az ötödik nyugdíjötödbe tartozók mondhatják csak azt, hogy átlagosan megélnek. Náluk a KSH egy főre 278 ezer forintot állapított meg, szerintük 249 ezer forint kell az átlagos megélhetésre. A jó megélhetéstől viszont az ottani átlag is elmarad, mert ahhoz már havi 350 ezer forint szükséges, míg a nagyon jó megélhetéshez 502 ezer forint.

Végül felhívták a figyelmet, hogy a KSH statisztikájában 2021-es adatok szerepelnek, azóta pedig többször kaptak emelést a nyugdíjasok, illetve prémiumot. Viszont az életszínvonaluk ennek ellenére nem nőtt a rekordszintű infláció miatt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek