392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Interjúk

„Ne az interneten, hanem a valóságban találkozzanak az emberek” – interjú Rigó Gergővel

10perc.hu/B. Molnár László
2021. 01. 26.
„Ne az interneten, hanem a valóságban találkozzanak az emberek” – interjú Rigó Gergővel

Ha beismerjük, ha nem, bizony egyre több a veszély a hihetetlen számban megnövekedett ismerkedős platformokon. Ugyanakkor a legtöbb csak online időtöltésre és csevegésre ösztönöz. Rigó Gergő egy randi app fejlesztőjeként azt vallja, a személyes, élő találkozást semmi sem helyettesítheti.

- A jelenlegi helyzet nem éppen az élő emberi kapcsolatok kialakítását segíti elő. Vagy erre is megoldás az internet?

- Teljesen egyetértek ezzel, a jelenlegi helyzet abszolút nem jó semmilyen szempontból. A számítógépek és a telefonok elé kényszerítik még jobban az embereket, holott az emberi kapcsolatokhoz, a normális élethez az élő találkozás a szükséges, ezt nem lehet semmivel sem helyettesíteni.

- Manapság trendi az online randi, holott a legtöbb esetben nem tudhatja senki, valójában ki is rejtőzik a profilok mögött, ami különböző veszélyeket rejthet a fiatalokra nézve. Lehet egyáltalán ez ellen hatásosan védekezni?

- Az online randevúnak kétségkívül vannak hátrányai, de ugyanakkor lehetnek előnyei is. Természetesen itt nem a valóban veszélyforrásként megjelenő kamuprofilok esetéről beszélek, hanem két, egymás felé nyitott, őszinte ember világhálón való ismerkedésére. Ha valaki nem az igazi arcát mutatja, az akár veszélyes is lehet arra a környezetre, ahova beférkőzik és beszélgetést kezdeményez. A szülők felelőssége igencsak megnőtt az e-világ ilyetén térhódítása miatt. Fel kell mérniük, vajon hány éves kortól és milyen tudású okostelefonokat vesznek gyermekeiknek, hiszen sokkal rosszabb a helyzet, mint húsz-harminc évvel ezelőtt.



- De miként lehet bekorlátozni az internet elérhetőségét a gyermek számára, amikor most az oktatás is digitálisan zajlik?

- Úgy vélem, a bizalmas családi légkör lehet a megoldás erre, amikor egy szülő és egy gyermek őszintén tud a másik felé megnyilatkozni, ráadásul elfogadják a másik véleményét. Az egyértelmű a számomra, hogy a tiltás abszolút nem vezet eredményre, hisz mindenki tudja, aki volt már fiatal, hogy a tiltott gyümölcs a legédesebb. A bátor és őszinte kommunikáció viszont eredményre vezethet.

- Van arra valamilyen felmérés, hogy férfiak vagy nők használnak inkább kamuprofilokat?

- A sima chat esetében talán nincs különbség. Ami érdekes, hogy a randivonalak esetében ugyanakkor a férfiak sokkal jobban kiadják magukat, ők a saját arcukkal „vadásznak” partnerekre. Ugyanakkor a hölgyek esetében fordul elő többször, hogy nem a saját képükkel lépnek fel egy ilyen oldalra, és a legtöbbjüket a kíváncsiság vezeti elsősorban. A felmérések szerint egyébként a randi appok közönségének 70-80 százaléka férfi, míg 20-30 százaléka nő.



- Van egy saját randi app fejlesztésük, ami éppen a nők elvárásai, vágyai alapján lett kidolgozva. Ez talán emiatt több biztonságot is ad azoknak, akik használni szeretnék?

- Az egyetemen egy inkubációs programban kezdtük a fejlesztést, majd egy startup versenyen kerültünk kapcsolatba mostani befektetőnkkel. A pénzből elkészítettük iOS és Android operációs rendszerre is az alkalmazást, aminek fő funkciója az volt, hogy kapcsolatba léphessünk azzal, aki a közvetlen közelünkben van vagy volt a nap folyamán. Pécset használtuk tesztkörnyezetnek, és rendkívül sikeres volt, hiszen alig néhány hónap alatt ötezer letöltést hoztunk össze. A második körös befektetést egy nagyon komoly és átfogó kutatómunka előzte meg, ami helyenként meglepő eredményekkel zárult. A közvélemény-kutatásunk szerint a nők 80 százaléka még aznap találkozna valakivel, ha egyezik az érdeklődési körük és szimpatikusak egymásnak. Kiderült az is, hogy a nők számára a közös érdeklődési kör legalább olyan fontossággal bír, mint a kinézet, és azt várják el a férfiaktól, hogy kezdeményezzenek, legyenek aktívak a társkeresés folyamán. Nem az a cél tehát, hogy hetekig levelezzenek, cseteljenek egymással, hanem az, hogy megbeszéljék, hol és mikor futhatnak össze személyesen. Ne az interneten, hanem a valóságban találkozzanak az emberek. Azoknak találtuk ki az alkalmazásunkat, akivel előfordult már, hogy összefutott valakivel, akivel szívesen megismerkedett volna, de valamilyen oknál fogva erre nem volt lehetősége.



- A különböző fórumokat üzemeltető cégeknek semmi lehetőségük nincs arra, hogy veszély esetén közbe léphessenek?

- Természetesen van, hiszen nagyon nagy a felelősségük. Egy chatháló esetén az üzemeltetőnek folyamatosan figyelni és szűrni kell a profilokat, és ha veszélyforrásnak ítélik, akkor bizony el kell távolítani az oldalról. Ugyanakkor azon oldalak, amelyeknek az a célja, hogy kiváltsák a személyes találkozásokat, komoly veszélyeket rejthetnek magukban, ám ezt nem nagyon lehet befolyásolni. Egy biztos utóbbiról mindenkit igyekszem lebeszélni. Az egyre többet emlegetett kiterjesztett valóságon keresztüli randik véleményem szerint a távoli jövőben valósulhatnak majd meg.



- Szakember számára egy levelezésből hamar kiderülhet, hogy az egyik fél komoly veszélybe kerülhet. 

- Általános szabály, hogy magába a levelezésbe nem nézhetnek bele az üzemeltető cégek. Bármilyen hihetetlen, de még egy olyan bűnöző levelezését sem adják ki, aki ellen már vádeljárás folyik. Egyedül azt a levelezés kerülhet a hatóságok kezére, amellyel kapcsolatban a terrorizmus vádja merül fel. Tehát úgy kell minden szolgáltatónak cselekednie, hogy az adatvédelmi irányelveket nem sérti meg. Azaz bárki jelentheti az üzemeltetőnek, ha gondot érez, vagy egyszerűen letilthatja azt, aki zaklatóan lép fel. A szolgáltatók egyébként azzal szemben 24 órán belül fellépnek, akinek láthatóan hamis a profilja. Ilyen esetben elsőnek figyelmeztetik az illetőt, és ha a helyzet nem változik, akkor jöhet a törlés.

- Őszintén, egyetért ezzel? Nem kéne határozottabban cselekedni?

- Minden chat vagy levelezés privát magánbeszélgetés, tehát egyetértek az adatvédelmi irányelvekkel. Ugyanakkor komoly veszélyt jelentő, vagy bizonyított esetben nem tartanám bűnnek, ha ettől eltérnének. Ezzel sok veszélytől meg lehetne óvni másokat.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek