392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Nagycsaládosként köztartozásod van? Kamatostul kell visszafizetned az államnak az autóvásárlási támogatásodat!

10perc.hu
2023. 01. 17.
Nagycsaládosként köztartozásod van? Kamatostul kell visszafizetned az államnak az autóvásárlási támogatásodat!

Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor az állam felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget.

Nem túl kifizetődő, ha valaki bármekkora összeggel tartozni mer az államnak. Kiderült, hogy azok a nagycsaládosok, akik autóvásársásukhoz állami támogatást kaptak, bizony egy forint köztartozást sem halmozhatnak fel. A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján csak akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása.

Ennek megfelelően történtek már lépések azokkal szemben, akik nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A Magyar Államkincstár – amely a program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta – a jogszabályoknak megfelelően 65 esetben (0,2 százalékban) visszafizettette a támogatást feltárt szabálytalanságok vagy köztartozások miatt.

Amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetnie. Ugyanakkor, ha a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget.

Az Államkincstár kizárólag akkor kerít sort a visszafizettetésre, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek