EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Nagy bajban a pékek, egyre inkább eladhatatlan az immár kétszer annyiba kerülő magyar kenyér

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Aki az elmúlt hónapokban tudott is értékesíteni, csak 20-25 százalékkal a szükséges ár alatt tehette ezt meg.

Nagy bajban vannak a gazdák, mivel a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt gyakorlatilag befagyott a gabonapiac: a termelők se itthon, se külföldön nem tudják értékesíteni a terményeiket. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) figyelmeztetéséről a Portfolio számolt be. Azt írták: tömegesen lehetetlenülnek el a gazdák, az állattenyésztés után pedig a növénytermesztés is lejtőre kerül.

A szervezet szerint baj az is, hogy az ukrán gabona nem megy tovább Európába és Észak-Afrikába, hanem azt leginkább a magyar etanol- és izocukorgyárak, takarmánykeverők, illetve a magyar malmok vásárolják.

A MOSZ továbbá indokolatlannak nevezte a tavaly bevezetett exportengedélyezési rendszert, aminek következtében szerintük jelentős exportpiacokat vesztett hazánk. Mivel pedig nem tudják értékesíteni készleteiket a gazdák, az RTL Híradó szerint nincs is pénzük az esetekben többszörösére emelkedett energiaárak kifizetésére sem.


Ugyanannyi pénzért feleannyi kenyeret tudnak az emberek vásárolni, mint tavaly ilyenkor     Fotó: Freepik


A szövetség szerint, aki az elmúlt hónapokban tudott is értékesíteni, csak 20-25 százalékkal a szükséges ár alatt tehette ezt meg. Ezt tetézi, hogy még mindig érződnek a tavalyi aszály hatásai, ami miatt 1-1,2 ezer milliárd forintos kár érte a magyar gazdákat.

Közben a kenyér viszont egyre drágul hazánkban, ahogy arról korábban is beszámoltunk. A jelenlegi legfrissebb inflációs adatok szerint ugyanannyi pénzért feleannyi kenyeret tudnak az emberek vásárolni, mint egyetlen évvel korábban.