395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mit tehetünk, ha tömegverekedés tör ki valahol? Mutatjuk!

10perc.hu
2023. 04. 24.

Amennyiben egy tömegverekedés szemtanúivá váltunk, nagyon fontos, hogy amennyire lehetséges, határolódjunk el a konfliktus színhelyétől és értesítsük mielőbb a rendőrséget.

Múlt pénteken hazánkban elég ritkán előforduló tömegverekedés tört ki a Lurdy-házban, ahol két, közel-keleti család egy korábbi vitáját, elszámolását akarta így lerendezni egymással. Ritka nagy tömegverekedés volt a videók tanulsága szerint, mindenki ütötte-vágta egymást, így nem csoda hogy az eset az érdeklődés középpontjába került.

Hajós István, a Bastion Group biztonságtechnikai szakértője elmondta, ilyen esetben a rendőrség kiérkezéséig mit tanácsos egy biztonsági őrnek, valamint egy civilnek tennie. Ugyanis a pláza alkalmazottai és a jelenlévő vendégek ilyenkor joggal várják a mielőbbi segítséget, de nem csak a helyszínre kiérkező rendőrségtől, hanem a pláza helyszínen jelenlévő biztonsági szolgálatától is.

„A legfontosabb, hogy a biztonsági őr értesítse a rendőrséget és a mentőket. Ezzel egyidőben meg kell próbálnia szétválasztani és lenyugtatni a feleket, ami ebben az esetben nagyon veszélyes feladat. Fel kell mérni, hogy nincsenek e veszélyes eszközök, például a kés, vipera, lőfegyverek az elkövetőknél, mert ebben az esetben nem kell kockáztatnia a saját életét a biztonsági őrnek. A sérülteket azonban meg kell próbálni a balhé epicentrumából kimenekíteni és ellátásukat biztosítani, amíg a mentők meg nem érkeznek” – mondja Hajós István.



A civileknek mindenképpen azt tanácsolja, az a legjobb, ha az ilyen szituációkat messze elkerülik. Ám ha akaratunkon kívül mégis közel kerülünk egy konfliktusos helyzethez, fontos, hogy felismerjük a lehetséges veszélyeket és időben segítséget hívjunk.

„Amennyiben egy tömegverekedés szemtanúivá váltunk, nagyon fontos, hogy amennyire lehetséges határolódjunk el a konfliktus színhelyétől és értesítsük mielőbb a rendőrséget, vagy akár a helyszínen elérhető biztonsági személyzetet is” – közölte a biztonságtechnikai szakértő.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek