EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Mit tehetünk, ha tömegverekedés tör ki valahol? Mutatjuk!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: ATV

Amennyiben egy tömegverekedés szemtanúivá váltunk, nagyon fontos, hogy amennyire lehetséges, határolódjunk el a konfliktus színhelyétől és értesítsük mielőbb a rendőrséget.

Múlt pénteken hazánkban elég ritkán előforduló tömegverekedés tört ki a Lurdy-házban, ahol két, közel-keleti család egy korábbi vitáját, elszámolását akarta így lerendezni egymással. Ritka nagy tömegverekedés volt a videók tanulsága szerint, mindenki ütötte-vágta egymást, így nem csoda hogy az eset az érdeklődés középpontjába került.

Hajós István, a Bastion Group biztonságtechnikai szakértője elmondta, ilyen esetben a rendőrség kiérkezéséig mit tanácsos egy biztonsági őrnek, valamint egy civilnek tennie. Ugyanis a pláza alkalmazottai és a jelenlévő vendégek ilyenkor joggal várják a mielőbbi segítséget, de nem csak a helyszínre kiérkező rendőrségtől, hanem a pláza helyszínen jelenlévő biztonsági szolgálatától is.

„A legfontosabb, hogy a biztonsági őr értesítse a rendőrséget és a mentőket. Ezzel egyidőben meg kell próbálnia szétválasztani és lenyugtatni a feleket, ami ebben az esetben nagyon veszélyes feladat. Fel kell mérni, hogy nincsenek e veszélyes eszközök, például a kés, vipera, lőfegyverek az elkövetőknél, mert ebben az esetben nem kell kockáztatnia a saját életét a biztonsági őrnek. A sérülteket azonban meg kell próbálni a balhé epicentrumából kimenekíteni és ellátásukat biztosítani, amíg a mentők meg nem érkeznek” – mondja Hajós István.A civileknek mindenképpen azt tanácsolja, az a legjobb, ha az ilyen szituációkat messze elkerülik. Ám ha akaratunkon kívül mégis közel kerülünk egy konfliktusos helyzethez, fontos, hogy felismerjük a lehetséges veszélyeket és időben segítséget hívjunk.

„Amennyiben egy tömegverekedés szemtanúivá váltunk, nagyon fontos, hogy amennyire lehetséges határolódjunk el a konfliktus színhelyétől és értesítsük mielőbb a rendőrséget, vagy akár a helyszínen elérhető biztonsági személyzetet is” – közölte a biztonságtechnikai szakértő.