EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Mindent megvehetsz Húsvétra, csak győzd kifizetni

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Semmiből nem lesz hiány a boltokban az ünnepekre, de ha a megszokott húsvéti menüt szeretnéd elfogyasztani, igencsak mélyre kell a zsebedbe nyúlni.

Bőséges a választék az üzletekben a húsvéti bevásárláshoz. Bár idén a húsárú kiválasztását érdemes alaposabban átgondolni. Az üzletek jellemzően magyar termékeket kínálnak, ám a gyorspácolt sonkák között előfordul importáru is. Ezek nemcsak címkéjük alapján azonosíthatók, ugyanis leginkább olcsóságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Ugyanakkor nagy drágulásra számíthatnak a magyar vásárlók húsvét előtt az üzletekben, ugyanis a kötözött sonkák kilónkénti ára 2 ezer forintnál kezdődik, de a jobb minőségű termékek ennek többszörösébe kerülnek. A Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke szerint a sonkák egy év alatt 30-40 százalékkal drágultak.

„Durván egy harminc-negyven százalékos drágulás ment végbe az elmúlt egy évben a sertéshúsok, húskészítmények piacán a fogyasztói árakban. Azonban az élő sertés ára 90-100 százalékkal nőtt egy év alatt, így az látható, hogy az ágazatnak a teljes önköltséget nem sikerült a fogyasztói árban kifejeznie” – mondta az ATV-nek Éder Tamás.


A boltokban a vásárlók hazai árut találhatnak a zöldségpolcokon, viszont a drágulás itt sem maradt el      Fotó: Pixabay


A társadalmi elnök hozzátette, a nem akciós termékeknél akár 40 százalékos drágulás is várható, azonban a kiskereskedelmi láncoknál azt látják, hogy a húsvéti füstölt termékeknél hatalmas akciókat indítottak be. Ennek köszönhetően vannak olyan termékek, amelyek szinte a tavalyi árszinten kaphatók, annak ellenére is, hogy egyébként nagy drágulás ment végbe.

A hústermékek mellett ott vannak a húsvéti asztal elengedhetetlen zöldségei is, mint például a hónapos retek, az újhagyma és társai. Ezzel kapcsolatban Csizmadia György agrárszakértő úgy fogalmazott, a boltokban a vásárlók hazai árut találhatnak a zöldségpolcokon, tehát nem szorulunk behozatalra, viszont a drágulás itt sem maradt el.