EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Mi lesz így a küldeményeinkkel? Drasztikusan csökkenhet a posták száma

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: ATV

A postatörvény módosításáról szóló új javaslat szerint elég lesz egy posta 30 ezer emberenként.

Drasztikusan csökkentené a posták számát az ország nagyobb településein a kormány. A jelenlegi törvény szerint a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania a Magyar Postának. Az új javaslatban – ami most került fel a kormányzati portálra – ezt a számot emelnék meg 30 ezerre.

Ez például azt is jelentené, hogy a hevesi megyeszékhelyen, Egerben, ami egy 50 ezres város – ahol jelenleg két posta üzemel –, a törvénymódosítás után csak egy posta üzemelne. A 30 ezres szabály alapján ugyanakkor a fővárosban elvileg elég lenne 55 postát üzemeltetni az előírt 66, de a valóságban üzemeltetett 112 fiók helyett – írja az Mfor.

Ez persze, csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet. De ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz. A törvénymódosítás egyáltalán nem indokolja, miért van szükség a változtatásra, de a Blikk szerint feltehetőleg összefügg az üzemeltetési költségek óriási megnövekedésével.