EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Megkezdődött a 14. Bukaresti Magyar Filmhét

Kultúra
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

A két világháború közötti Kolozsvárt bemutató fotókiállítással nyílt meg a rendezvény, amely a legfrissebb magyar filmek mellett néhány korábbi alkotást is bemutat a román közönségnek.

Kósa András László, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója bejelentette, hogy a november 17-ig tartó 14. Bukaresti Magyar Filmhéten nagy hangsúlyt fektetnek a magyar-román koprodukcióban készült alkotásokra, így az idei fesztivál első napján, ma, azaz hétfő este a Kocsis Ágnes által rendezett Éden című filmet vetítik, amely román-magyar-belga együttműködésben született.

A seregszemle egyik érdekes alkotása a Kísértetek vonata című bűnügyi vígjáték, amely 1933-ban készült román és magyar változatban ugyanazzal az alkotóstábbal. Ezt a két filmet a Filmtett Egyesület egymás mutatja be román és magyar nyelven.

Az idei seregszemle az 1959-ben létrejött és 2010-ben megszűnt magyarországi Balázs Béla Stúdióra fókuszál, amelynek ötvenéves tevékenységéből most Bódy Gábor alkotásaira kerül a reflektorfény.

A közönség a rendező Amerikai anzix és a Nárcisz és Pszyché című filmjét láthatja. A már felsorolt alkotásokon kívül a filmhéten levetítik egyebek mellett Tóth Barnabás Akik maradtak, Szász Attila Apró mesék, Deák Kristók Foglyok, Hartung Attila Fomo: Megosztod és uralkodsz, valamint Orosz Dénes Seveled című játkékfilmjét. Lesznek dokumentumfilmek is, például Hajdú Eszter rendező Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!, Almási Tamás Folyékony arany, valamint Kövessy Róbert Magyar lapát - Portréfilm Wichmann Tamásról című alkotása.


Kapcsolódó galéria