EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Megint hullottak a bombák Kijevre

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: rosbalt.ru

Az orosz erők éjjel és hajnalban számos ukrajnai várost támadtak, rengeteg a civil áldozat, köztük egészen kicsi gyerekek.

Ismét ukrajnai városokat lőtt az orosz tüzérség hajnalban. Több mint 50 napja ez az első jelentősebb légitámadás Ukrajna ellen a frontvonalakon kívül. A halálos áldozatok között gyerekek is vannak. Moszkva azt állítja, hogy katonai létesítmények voltak a célpontok – számolt be az ATV Híradó.

Legkevesebb 20 ember életét vesztette, köztük három gyermek, amikor találat érte egy társasházat az ukrajnai Umányban. Az ukrán elnök azt közölte, hogy körülbelül tíz épületben keletkeztek károk. A romok között továbbra is keresik az eltűnteket.

Az orosz erők éjjel és hajnalban számos ukrajnai várost támadtak. Közel két hónap után Kijevet, a fővárost is újra célba vették. Tompa Tibor a Kijevi Magyarok Közösségének elnöke átélte a rakétatámadást.

"Olyan robbanások voltak, hogy a falak remegtek. Összesen 11 rakétát és három drónt lőttek Kijevre. Hála Istennek mindet megsemmisítették" – mondta Tompa Tibor.


Több mint 50 napja ez az első jelentősebb légitámadás Ukrajna ellen a frontvonalakon kívül    Fotó: rosbalt.ru


Dnyipro városában egy fiatal anyuka a kétéves gyermekével vesztette életét a támadásokban. Az ukrajnai városban egy hatalmas hangárt is találat ért, a több mint 400 négyzetméteres területen órákig küzdöttek a lángok megfékezésével.

Moszkva azt közölte, hogy nagy hatótávolságú precíziós rakétákkal lőtték az ukrán hadsereg tartalékos erőit, valamint több katonai célpontot, többek között Donyeck, Herszon és Kupjanszk irányában. Arról is beszámoltak, hogy lelőttek egy Szu-24-es ukrán katonai repülőt. Kijev szerint viszont ellenálltak több orosz támadásnak többek között Bahmutnál.

Eközben katonai járművek sora vonult a moszkvai utcákon. A tankok már megkezdték az éjszakai próbákat a május kilencedikén esedékes Győzelem Napi felvonulásra, amelyen a Szovjetunió második világháborús győzelmét ünneplik.