392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Meghalt Viktor Silov, aki gyalog hagyta el Magyarországot, mint az utolsó „ideiglenesen” itt állomásozó szovjet katona

10perc.hu
2023. 04. 14.
Meghalt Viktor Silov, aki gyalog hagyta el Magyarországot, mint az utolsó „ideiglenesen” itt állomásozó szovjet katona

A volt altábornagyot ma, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron a felesége és fia mellé.

Az ukrán nemzetiségű altábornagy a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka volt, amikor 1991. június 19-én utolsó szovjet katonaként elhagyta Záhonynál az országot. A kivonulás után még részt vett Moldovában a Dnyeszter-melléki harcokban, ahol lábsérülést szenvedett és fogságba is került. Utána vonult nyugdíjba. Felesége és fia már nem él, unokája, az utolsó Silov a keleti fronton harcol a megszálló oroszok ellen.

Az rtl.hu információi szerint születésnapja előtt pár héttel meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, a Magyarországot 46 éven át megszállás alatt tartó Szovjet Hadsereg tisztje, aki utolsóként hagyta el 1991. június 19-én Záhonynál Magyarországot. Azon az emlékezetes napon Silov 14 óra 50 perckor ért a záhonyi határállomásra.


Elköszönt Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától. Gyalog lépte át a szovjet–magyar határt, majd már civilben, diplomata útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Levetett egyenruháját később a Terror Háza Múzeumnak adományozta.

A halálhírt megerősítette Meskó János ungvári helytörténész, Viktor Silov közeli barátja, aki egészen az utolsó időig tartotta vele napi szinten a kapcsolatot. Silov ungvári otthonában, szerdáról csütörtökre virradó éjjel hunyt el. Az egykori szovjet katona 81 éves volt, május 16-án töltötte be volna 82. életévét. Silovot április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron. A katonát felesége és fia mellé temetik.

Főkép forrása:
RTL

További cikkek