395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megfordulhat a háború menete – rengeteg harckocsit kap Ukrajna a következő hetekben

10perc.hu
2023. 01. 26.

Majdnem száz modern tank érkezik az ukránokhoz, hogy segítsék Kijev védekezését az orosz agresszió ellen.

Igencsak megerősödhet az ukrán hadsereg a következő hetekben, ugyanis majdnem száz, modern harckocsit szállítanak Ukrajnába a NATO-tagállamok. Elsőként London hozott döntést és a brit kormány január 15-én bejelentette, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. A fegyverszállítási csomagban szerepel "hozzávetőleg harminc" AS-90 önjáró löveg is.



Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Joe Biden Washingtonban. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába alkatrészekkel együtt, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi az eszközök használatát az ukrán haderő számára.

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi-zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd - jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kancellár elmondta, hogy tegnap telefonon tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz agresszió elleni védekezés állásáról és a német támogatásról.



A segítség újabb részeként Németország nem csupán egy századnyi - 14 darab - Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik.

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet - nyilatkozta Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának. A múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek