EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Megfordulhat a háború menete – rengeteg harckocsit kap Ukrajna a következő hetekben

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: rosbalt.ru

Majdnem száz modern tank érkezik az ukránokhoz, hogy segítsék Kijev védekezését az orosz agresszió ellen.

Igencsak megerősödhet az ukrán hadsereg a következő hetekben, ugyanis majdnem száz, modern harckocsit szállítanak Ukrajnába a NATO-tagállamok. Elsőként London hozott döntést és a brit kormány január 15-én bejelentette, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. A fegyverszállítási csomagban szerepel "hozzávetőleg harminc" AS-90 önjáró löveg is.


Újabb 31 Abrams harckocsit küld az egyesült Államok az ukrán hadseregnek    Fotó: wikipedia


Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Joe Biden Washingtonban. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába alkatrészekkel együtt, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi az eszközök használatát az ukrán haderő számára.

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi-zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd - jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kancellár elmondta, hogy tegnap telefonon tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz agresszió elleni védekezés állásáról és a német támogatásról.


Egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit ad Németország     Fotó: wikipedia


A segítség újabb részeként Németország nem csupán egy századnyi - 14 darab - Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik.

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet - nyilatkozta Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának. A múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve.