393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Még a Holdról is látni a brikett-drágulást – elképesztő árrobbanás a magyar tüzépeken

10perc.hu
2022. 11. 16.

A KSH adatai szerint mialatt 100 kiló brikett szeptemberben még 10 570 forintba került, októberben már átlagosan 17 320 forintot kellett ugyanennyiért fizetni.

Egyetlen hónap alatt mintegy 63 százalékkal emelkedett meg a fabrikett átlagára a magyar tüzépeken - szúrta ki a Pénzcentrum a KSH adataiból. Ennek oka vélhetően az, hogy az erdőgazdaságok, fatelepek nem bírják a tűzifa-rohamot, hiszen a rezsiemelés bejelentése óta mindenki elkezdett bespájzolni.

A KSH szerint a vezetékes gáz átlagára mintegy 135,4 százalékkal emelkedett meg tavaly október óta. Az áram ára a statisztikai hivatal szerint 28,14 százalékkal ment fel, a vezérelt villamosenergia – amit sokan éjszakai áramként ismernek – viszont majdnem 52 százalékkal kerül többe most, mint egy évvel korábban, erről jellemzően bojlereket, vízmelegítőket szoktak üzemeltetni.


A vezetékes gáz átlagára mintegy 135,4 százalékkal emelkedett meg tavaly október óta     Fotó: Pixabay


Az igazi sokk azokra csapott le ősszel, akik részben vagy egészben valamilyen szilárd tüzelővel oldanák meg a téli fűtést. Márpedig a rezsiemelés bejelentése óta mindenki elkezdett betárazni fából, amit egyszerűen nem bírnak kiszolgálni az erdőgazdaságok, tűzépek.

A magánerdő-gazdálkodók elsősorban a tüzépek igényeire koncentrálnak, az állami erdőgazdaságoknál pedig a hatósági áras tűzifa előállítása az első. De így is akadt olyan, akinek november közepén már nem tudtak idei kiszállítást ígérni. Ők pedig vélhetően más alternatíva után néztek, például fabrikettet vettek.


Tavaly október óta összességében 88,7 százalékot emelkedett a brikett ára    Fotó: RUF


A KSH adatai szerint mialatt 100 kiló brikett szeptemberben még 10 570 forintba került, októberben már átlagosan 17 320 forintot kellett ugyanennyiért fizetni.

Ez egyetlen hónap alatt majdnem 64 százalékos áremelkedést jelent! Tavaly október óta összességében 88,7 százalékot emelkedett ennek a tüzelőnek az ára.


Szeptemberről októberre is 11 százalékot drágult a fűrészelt tűzifa     Fotó: Freepik


A fűrészelt tűzifa sem úszta meg: 2021 októbere óta egy mázsáért majdnem 78 százalékkal kell többet fizetni. Ennek az ára a nyár végével ugrott meg hihetetlenül, de szeptemberről októberre is 11 százalékot drágult.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek