EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Még a gazdákat is kompenzálják a megnövekedett építőanyagárak miatt

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Agrárközösség

Mindenesetre nincsenek egyszerű helyzetben az érintettek, ugyanis az építési beruházásokat támogató pályázatok esetében akár 500-1000 tételt is módosítani kell a korábban már leadott kérelmekben.

Egy tavaly decemberben megjelent rendelet értelmében lehetőség nyílik a 2020 után benyújtott építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelni a megnövekedett építőanyag árak miatti beruházási költségnövekedés ellensúlyozására.

Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetője a 10perc.hu érdeklődésére elmondta, ez mentőövet nyújt mindazok számára, akik a drágulás miatt már a pályázatok visszamondásán tanakodtak. Az árak elszállása miatt az eredeti 50 százalék támogatás már csak 30 százalékot ér, ettől sokan behúzták a kéziféket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel egy ilyen kérelem benyújtása esetén akár 500-1000 tételt is módosítani kell, mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni a siker érdekében. Még nem késő mindezt megtenni, noha számos agrárcég esetében most aktuális az állattartótelepek korszerűsítése és a járványvédelmi fejlesztések is.


Várhatóan az 50-100 millió forint feletti projektösszegű építési beruházásoknál a gazdaságok nem esnek el a korábban megnyert pályázati támogatások tetemes részétől az áremelkedések miatt    Fotó: Agrárközösség


A szakember kijelentette, a 2020 után benyújtott építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelhetnek a pályázók a megnövekedett építőanyagárak miatti beruházási költség növekedés ellensúlyozására. Így várhatóan az 50-100 millió forint feletti projektösszegű építési beruházásoknál a gazdaságok nem esnek el a korábban megnyert pályázati támogatások tetemes részétől az áremelkedések miatt.

Az Agrárközösség ügyvezetője kiemelte, a teljes projekt megvalósíthatóságát fontos megvizsgálni. Felhívta rá a figyelmet, a módosuló költségelemek befolyásolják a megvalósítást, így egyáltalán nem mindegy milyen sorrendben és hogyan kezelik ezeket a módosítási kérelemnél. Török Ferenc szerint egy nem átgondolt módosítási kérelem akár az egész projektet is veszélybe sodorhatja.