394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Matolcsy után Novák Katalin is ellentmond a kormánynak – A köztársasági elnök szerint az uniós pénzektől függetlenül kell rendezni a pedagógusbéreket

10perc.hu
2022. 12. 27.

Hiányos és csak az indulatok csillapítására szolgál a pedagógus szakszervezetek szerint az, amit Novák Katalin a TV2-nek adott interjújában mondott a tanároknak beígért fizetésemelésről.

Vagy ragyogó, a közvéleményt megosztó kormánykommunikációról van szó, vagy elkezdett repedezni a nagyobbik kormánypárt egysége. Ugyanis Matolcsy György, a jegybank elnökének gazdasági bírálata után most Novák Katalin is a kormánytól független álláspontot hirdet a pedagógusok béremelésével kapcsolatban.

„Függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon" – fogalmazott a tanárok fizetésemelésével kapcsolatban a TV2-nek adott karácsonyi Interjújában a köztársasági elnök.

Ez abszolút szemben áll Orbán Viktor korábbi kijelentésével, miszerint csak akkor tudják jelentősen megemelni a pedagógusok bérét, ha Magyarország megkapja az uniós forrásokát. Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az ATV Híradójának elmondta, szerinte ez nem más, mint egy kettős szereposztás a kormány részéről, és Novák Katalin által elmondottak csak az indulatok csillapítására szolgálnak.


Vajon mennyire vehetik komolyan a köztársasági elnök szavait a pedagógusok     Fotó: Pixabay


Az, hogy Novák Katalin szerint függetleníteni kell az uniós forrásoktól a pedagógusok béremelését, Nagy Erzsébet szerint egybecseng mindazzal, amiért ők harcolnak már hosszú ideje. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mielőbbi részleteket vár a pedagógustársadalom jövőjét illetően.

A szakszervezet ügyvivője hozzátette, az a probléma, hogy nem tudják, ez az ütemezés pontosan hogyan is zajlana, mivel az uniós pénzek bizonytalansága jelenleg is fennáll. Kiemelte, de az, hogy ettől teszi függővé egy kormány azt, hogy béremelést ad a továbbiakban vagy sem, ebben ez az igazán felháborító és teljességgel indokolatlan, amiben ezek szerint Novák Katalin is mellettük áll.

Azt mindkét szakszervezet megerősítette az ATV Híradójának, hogy a megmozdulások jövő évben is folytatódnak. Január másodikán indul a Tudás menete, ahol hat napon keresztül gyalogolnak a résztvevők a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumig. Jelenleg pedig a két szakszervezet egyeztetést folytat egy, az általános iskolások felvételije utáni időszakra tervezett hosszabb időtartamú sztrájkról.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek