EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Máris lopják a vármegyetáblákat – minimum két évet kockáztat a tolvaj

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

A rendőrség már körözi is az elemelt útjelzőt, és a tettes vélhetően nem tudja, ha elkapják, akkor akár közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt is felelhet.

Mindössze két hét kellett ahhoz, hogy valaki a magáénak gondoljon egy új útjelzőtáblát. Körözést adott ki a rendőrség egy Vas vármegye feliratú útjelzőtáblára - szúrta ki a Pénzcentrum az egyedi azonosítójellel nem rendelkező tárgyak körözési listáján. Miután a sárvári rendőrkapitányság adta ki a körözést, úgyhogy vélhetően arról a környékről tűnt el.

Ha a megyehatárt jelző táblát csak enyhébb esetnek tekintik - hiszen a megyehatár jelzése nem tilt semmit, és utasítást sem ad az autósoknak, maximum a megyei pályamatrica, és az egyéb útdíjak érvényessége miatt lehet fontos -, akkor a tettest rongálásért vehetik elő.


Körözést adott ki a rendőrség egy Vas vármegye feliratú útjelzőtáblára    Fotó: police.hu


A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás nagyobb kárt okoz, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás jelentős kárt okoz. Amennyiben épp rajtakapják az illetőt táblalopás közben, akkor garázdaság miatt is felelhet.

Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint egyébként a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen vagy gyűlésen követik el.