392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Máris hálálkodhatunk az időjárásnak! Az enyhe tél miatt megmaradt a gázunk jelentős része

10perc.hu
2023. 01. 08.
Máris hálálkodhatunk az időjárásnak! Az enyhe tél miatt megmaradt a gázunk jelentős része

Lantos Csaba energiaügyi miniszter kijelentette, amíg a szerb vezeték működik, addig a magyar tárolóknak a feltöltése biztosított.

Úgy tűnik, nem hiába imádkozott Európa az enyhe télért, ugyanis az időjárás több mint kedvező a kontinens nagy részén. Az enyhe tél miatt nem sok gáz fogyott, ezért nagyon magas a gáztárolók töltöttsége Európában és így Magyarországon is.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, az országban relatíve sok gáztároló található. Amíg a szerb vezeték működik, addig a magyar tárolóknak a feltöltése biztosított. Ugyanakkor – a megjelent európai adatok és a folyamatosan csökkenő gázárak ellenére – továbbra is azt állítja, az átlagfogyasztás feletti gázár is elmarad a piaci ártól és ez itthon nem is fog változni április 30-ig. Kár, hogy a számok mást mutatnak…

Közölte, földgázból 2021-ben az országnak nagyjából tízmilliárd köbméter volt az éves fogyasztása, a magyar földből 1,5 milliárd köbmétert tudnak kitermelni. Az a törekvésük, hogy eljussanak az évi kétmilliárd köbméterig.


Az enyhe télnek köszönhetően kevés gáz fogyott eddig, a tározók töltöttsége magas     Fotó: RTL Híradó


Ezen felül folytatják az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, a napenergia és mellette kiegészítőjelleggel, a szélenergia hasznosítását. Vállalták, hogy 2030-ra 6000 megawatt feletti lesz a napelemes kapacitás, ezzel az időarányosnál sokkal jobban áll most az ország.

Igaz, és ezt Lantos Csaba is elismerte, abban reménykednek, hogy mindezek megvalósításához lesznek források, azaz megérkeznek Magyarországra az uniós pénzek. Ha valamilyen oknál fogva ez mégsem lesz, akkor más forrásból kell a programot végrehajtani.

A miniszter kitért még a paksi atomerőmű helyzetére is, amelynek üzemidejét még 20 évvel szeretnék meghosszabbítani. A Paks2-beruházás szintén nagyon fontos az országnak, a kormány azzal számol, hogy a beruházás 2032-re készülhet el.

Főkép forrása:
MEKH

További cikkek