Az Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a Világgazdaság podcastjában elmondta, hogy a szövetség a kormányzat felé is megfogalmazta már az erre vonatkozó kérését. A szervezet elnöke szerint motiváltabb lehet a munkavállaló, ha közvetlenül részesül a vendégforgalomból, miközben a munkaadó a munkabérnél kedvezőbb adózású jövedelemmel tudja vonzóbbá tenni a szektort.
A szervizdíj a vendéglátás mintájára működne, ám kisebb mértékű lenne. A vendéglátásban ismert 10-15 százalékos helyett 2-4 százalékos díjra gondoltak. Az érdekképviselő szerint a munkaerőhiányos helyzetben ez motivációt jelenthetne.
Flesch kitért arra is, hogy Budapest turizmusa szárnyal, ám a főváros vendégforgalmának 90 százalékát külföldiek teszik ki. A magyaroknál már azonban látszik, hogy az árazással óvatosan kell mozogni, mert a magyar vendéggel már nem nagyon lehet többet fizettetni.