393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már bíróság előtt a hétfői pedagógussztrájk ügye

10perc.hu
2022. 01. 26.
Már bíróság előtt a hétfői pedagógussztrájk ügye

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ugyan törvénytelennek nevezte a január 31-i figyelmeztető munkabeszüntetést az iskolákban, és ingyenmunkára kényszerítené a tanárokat, a szakszervezetek jogi úton akarják kivívni az igazukat.

Miután ismételten eredménytelenül zárult a kormány és a pedagógus szakszervezetek tárgyalása arról, hogy mi legyen az elégséges szolgáltatás a január 31-én, hétfőn tartandó, kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk esetén, így a kérdés eldöntése a bíróság dolga lesz.

Az EMMI törvénytelennek titulálta a tanárok és tanítók munkabeszüntetését, és azt követeli, hogy a kétórás sztrájk alatt a gyermekfelügyelet mellett egy órát tartsanak meg. Ráadásul mindezt ingyen, ugyanis a sztrájk idejére nem jár munkabér.

A szakszervezeti képviselők szerint mindez elfogadhatatlan, és kijelentették, mivel egy munkabeszüntetésről kizárólag a bíróság mondhatja ki, hogy az törvénytelen, így jogi útra vitték a sztrájk ügyét.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös sztrájkbizottsága a még elégséges szolgáltatás mértéke miatt is bírósághoz fordult, utóbbi a kormányt tegnap 36 órás határidővel reagálásra szólította fel a szakszervezetek beadványára.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek