393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Lesz hal – de mennyiért?

10perc.hu
2022. 12. 19.
Lesz hal – de mennyiért?

Egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3 580 forint Magyarországon, ami 42 százalékkal magasabb, mint 2021 októberében volt.

Karácsony táján fogy a legtöbb hal Magyarországon, hiszen az ünnepi időszakban a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát. Egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás.

Nagy kérdés, hogy ebben a gazdaságilag igencsak sújtott időszakban lesz-e elég hal a piacon. Nos, mindenki megnyugodhat, a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben.

Ugyanakkor azt Nagy István agrárminiszter is elismerte, hogy az elmúlt időszakban az agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült. A járvány mellett az aszályhelyzet és az orosz-ukrán konfliktus következményeivel is meg kellett küzdeniük.


A nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben    Fotó: Pixabay


És akkor jöjjenek az árak, amellyel a vásárlók találkozhatnak az üzletekben.

  • 1 800 - 2 000 forint/kg az élő ponty,
  • 3 500 - 4 000 forint/kg a pontyszelet,
  • 3 800 - 4 200 forint/kg az afrikai harcsa filé.


A KSH havonta közzétett, hivatalos statisztikáiban folyamatosan monitorozva van a pontyszelet vagy pontyfilé átlagos fogyasztó ára kilónként. A legutóbbi adat szerint egy egységnyi, azaz egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3 580 forint volt Magyarországon, ami 42 (!) százalékkal magasabb, mint 2021 hasonló időszakában volt.

Főkép forrása:
MTI/Soós Lajos

További cikkek