393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A legrosszabbra készülhetnek a társasházak! Több mint 70 százalékos közös költség emelés jöhet idén

10perc.hu
2023. 01. 12.

A szakértők szerint egyre többen fognak felhalmozni tartozást, miután nem fizették be a közös költséget, amire súlyos kamatok kerülhetnek.

Tavaly nyáron jelentette be a kormány az energiaválságra hivatkozva, hogy csak egy bizonyos átlagfogyasztásig lehet kedvezményes áron kifizetni a rezsit, afölött mindenkinek teljes, piaci áron jár az áramé és a gáz. Ez a helyzet pedig a társasházakat különösen megviselte.

Ugyanis a Pénzcentrum szakértői szerint az energiaárak mellett az építkezési díjak is a sokszorosukra nőttek – a KATA kivezetéséről nem is beszélve – így az eddig fizetett közös költség a sokszorosára emelkedett. Egyes társasházakban akár 72 százalékos emeléssel is számolhatnak az ottlakók.

„Rendelkezésre álló információink szerint az energiaár emelkedés hatására az üzemeltetéshez szükséges közös költség emelés hatvanöt-hetvenkét százalékos mértékben jelentkezett épületek műszaki állapotát, korát és az üzemeltetési körülményeket figyelembe véve” – mondta el Vass Ferenc, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnöke.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint szerencsére még nem mindenhol kellett a drasztikus emelés mellett dönteni, bár sok társasházban nem volt más megoldás. Hozzátette, hogy szerencsére az elmúlt hónapokban enyhe volt az időjárás, így nem volt szükség nagyobb intenzitású fűtésre.


Az energiaár emelkedés hatására az üzemeltetéshez szükséges közös költség emelés hatvanöt-hetvenkét százalékos mértékben jelentkezett a társasházaknál    Fotó: Freepik


„Tapasztalataink szerint a legtöbb társasház reagált az energiaválságra, hol spórolással, például időkapcsolós lámpák és energiatakarékos led izzók felszerelésével, hol pedig a közös költség emelésével. Van olyan társasház, ahol már az ősz során az emelés mellett döntöttek, de találkoztunk olyannal is, ahol csak az idei év első napjától lépett életbe a közösköltség emelése” – mondta el a Duna House szakértője.

Ahol még nem, vagy nem mostanában történt energetikai korszerűsítés, ott várhatóan felmerül majd a modernizálás, felújítás, szigetelés, ablakcsere iránti igény, amelynek költsége szintén a lakókat terheli. Ráadásul a közös területekre nem vonatkozik az energiacsökkentett ár.

A nagyobb, lifttel, saját kazánnal rendelkező társasházaknak 2022-ben jelentősen megnőttek az energiaköltségeik, leginkább az elektromos áramot illetően. A közös területeken lévő elektromos fogyasztókra nem vonatkozik a rezsicsökkentés, így vannak olyan társasházak, lakóközösségek, akik az eddigi villamosenergia díj 2-3-szorosát kell, hogy fizessék, ez mindenképpen meg fog jelenni a közös költségben idén.

Tovább nehezíti ugyanakkor a helyzetet, hogy az MVM nem volt felkészülve erre a helyzetre, és sok társasház több hónap késéssel kapta meg a magasabb energiaszámlákat, illetve több olyan társasházról is tudnak, ahol az MVM egyszerűen felmondta a régebben megkötött kedvezményes versenypiaci villamosenergia szerződést a házzal, mint nagy fogyasztóval, és innentől egyből a megemelkedett lakossági fogyasztást kell ezeknek a házaknak is fizetniük.


Vannak olyan társasházak, lakóközösségek, akik az eddigi villamosenergia díj 2-3-szorosát kell, hogy fizessék     Fotó: Pixabay


Dén Mátyás András, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja szerint a közös költség nemcsak a megemelkedett energiaszámlák miatt fog idén drasztikusan megnőni, hiszen a KATA kivezetése és az infláció is jelentős mértékben érintette a szektort. A legtöbb társasházi alvállalkozó katás volt, nekik most jelentősen nőttek az adóterheik is és az infláció miatt a megélhetési költségeik is.

„Ez azt jelenti, hogy számításaink szerint idén a hazai társasházakban minimum harminc-ötven százalék közötti közös költség emelés várható, melyet - nincs más választás - meg kell szavaznia a tulajdonosoknak, különben tovább romolhat a társasházak már eleve rossz állapota, illetve ellehetetlenül a társasház működése. Ha idén a várakozásoknak megfelelő lesz a pénzromlás, akkor 2024-ben újabb 20-30 százalékkal növekedhet a közös költség” – hangsúlyozta Dén Mátyás András.

A szakértők szerint az elmúlt években a 0 közeli jegybanki alapkamat miatt olcsó volt a közös költséggel tartozni. Pontosan ezért egyre többen fognak felhalmozni tartozást, miután nem fizették be a közös költséget, amire súlyos kamatok kerülhetnek.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek