EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Kútamnesztia: nem lesz kötelező a vízóra

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A felszerelési kötelezettség eltörlésével az 50 méternél nem mélyebb és a védett vízbázist nem érintő kutak legalizálásához mindössze egy egyszerű bejelentésre lesz szükség.

Az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezi az Agrárminisztérium a kútamnesztia további egyszerűsítését a vízmérő-óra kötelező használatának eltörlésével – jelentette be Facebook-bejegyzésében Nagy István.

Az agrárminiszter szerint a vízmérő-óra felszerelési kötelezettség eltörlésével az 50 méternél nem mélyebb és a védett vízbázist nem érintő kutak legalizálásához mindössze egy egyszerű bejelentésre lesz szükség, amely nem jár semmilyen költséggel sem, és a kúthasználat a jövőben is díjmentes marad.

Továbbra is érvényben van a kútamnesztia, vagyis év végéig még szankciómentesen lehet bejelenteni az illegálisan fúrt kutakat. A mentesség célja, hogy az érintettek bejelentsék korábban illegálisan fúrt kútjaikat, mivel csak így lehet pontosan felmérni, hogy mekkora területet öntöznek valójában a gazdák.