EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Különleges abroncs kell egy elektromos autónak?

Autó
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Alacsony gördülési ellenállás és zajszint, nagy teherbírás - az e-autók gumiabroncsai esetében mindez különös jelentőséggel bír.

Egyre több gyártó dob piacra olyan gumiabroncsokat, amelyeket kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztettek. Természetesen az elektromos autóknak nincs feltétlen szükségük speciális gumiabroncsokra, hagyományos szettekkel is felszerelhetők. Akkor miért merül fel a téma egyáltalán? Nos, a gumiabroncsok az autó energiafogyasztásának akár 30%-áért is felelősek lehetnek.

Az elektromos autóknak a lehető legnagyobb hatótávolságot kell elérniük egy töltéssel. Az alacsony gördülési ellenállás segít ennek elérésében. Az e-autókra tervezett gumiabroncsok ezért gyakran nagy átmérőjűek, keskeny futófelülettel.

Az elektromos autóknak nagy a tömege, ám a nyomatékleadási karakterisztikájuk merőben eltér a belsőégésű motorokétól. A lényeg: a nyomatéknak nem kell „felépülnie”, szinte azonnal rendelkezésre áll, ezért tudnak az e-autók elképesztő számokat produkálni pl. a 0-ról 100 km/h-ra történő gyorsulás mérésekor. Ennek következménye, hogy az elektromos autók gumiabroncsai emiatt gyorsabban használódhatnak el, mint a benzines vagy dízelüzemű autóké.

Az elektromos autók körülbelül 200-300 kilogrammal többet nyomnak, mint a hasonló belső égésű motorokkal szerelt autók. A gumiabroncsaiknak ezért nagyobb teherbírásra van szükségük. A gumiabroncsok vásárlásakor ezért feltétlenül ügyelni kell a megfelelő terhelési indexre.


Az elektromos autóknak a lehető legnagyobb hatótávolságot kell elérniük egy töltéssel     Fotó: freepik.com


Az előírt abroncsnyomást is be kell tartani és rendszeresen ellenőrizni kell, mivel ez is befolyásolja a gumiabroncs teherbírását. Ha a nyomás csak egy kicsit alacsonyabb az ajánlottnál, már az is növeli a gördülési ellenállást és a kopást!

A választék rohamosan bővül, ám azoknak, akik speciális e-autó abroncsot választanak,- gyártótól, konkrét típustól függően - jelenleg akár 10-20 százalékkal többet kell beruházniuk. Ez azonban gyorsan megtérülhet.

Az optimalizált, alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok élettartama is sokkal hosszabb. Aki elektromos autóját normál gumiabroncsokkal szereli fel, annak számolnia kell az abroncs rövidebb élettartamával, különösen akkor, ha induláskor szeret „kilőni”, ami pedig az elektromos autók egyik legvonzóbb előnye.