392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Külföldön él nyugdíjasként? Figyeljen, mert ha elfelejti az éves adategyeztetést, szüneteltetik az illetmény kifizetését

10perc.hu
2023. 03. 03.
Külföldön él nyugdíjasként? Figyeljen, mert ha elfelejti az éves adategyeztetést, szüneteltetik az illetmény kifizetését

Az egyeztetés ma már kétféle módon lehetséges: vagy közvetlenül az ellátásban részesülő megkeresésével, vagy a külföldi társadalombiztosítási intézmény részvételével.

Minden évben márciusában esedékes a nyugdíjtörvény alapján az évenkénti adategyeztetés a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal – hívja fel a figyelmet az Adó.hu. Az egyeztetés ma már kétféle módon lehetséges, vagy közvetlenül az ellátásban részesülő megkeresésével, vagy a külföldi társadalombiztosítási intézmény részvételével.

Az első esetben a nyugellátást folyósító szerv, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága az érintett nyugdíjasok részére adategyeztetési nyomtatványt küld, melyet kitöltve, aláírva kell visszaküldeni a folyósító szerv részére egy hónapon belül. Fontos érvényességi követelmény, hogy a jogosult saját kezű aláírását hitelesíttetni kell bíróság, közjegyző, nyugdíjbiztosítási szerv, más külföldi hatóság, nyugdíjpénztár, pénzforgalmi szolgáltató, vagy Magyarország külképviseleti szerve által.

Ha a nyugellátásban részesülő személy egészségi állapota, vagy szociális helyzete miatt egészségügyi intézményben, vagy szociális intézményben tartózkodik, vagy ilyen intézménytől ellátásban részesül, az intézmény vezetőjének vagy annak orvosának hitelesítése is elfogadható. Az adategyeztetés a TnyR. 76.§ (3) bekezdésében szabályozottak szerint elektronikus ügyintézés keretében, elektronikus űrlapon is elvégezhető. Ez esetben a papír alapú adategyeztetést csak három évente kell elvégezni.


Az adategyeztetés elektronikus ügyintézés keretében, elektronikus űrlapon is elvégezhető      Fotó: Pixabay


Tanácsos gondot fordítani arra, hogy az adategyeztetés határidőben, pontosan megtörténjen, különben szüneteltetik az ellátást. Viszont a ki nem fizetett összeg nem vész el, ha a jogosultságot későbbi igazolják, az ellátást legfeljebb öt évre visszamenőleg utólag kiutalják.

2021. óta megkezdődött az az adategyeztetési folyamat, amely abban az esetben, ha ennek feltételei fennállnak, az érintett társadalombiztosítási igazgatási szervek bevonásával végzi az éves adategyeztetést, a nyugdíjban részesülők közvetlen részvétele nélkül. Ez az eljárás a TnyR. 76.§ (1) bekezdés a) pontja szerint EGT–állam, vagy Magyarországgal szociális biztonsági, szociálpolitikai egyezményt kötött állam és a magyar nyugdíjfolyósító szerv között kerül megvalósításra, jelenleg már két ország: Németország és Ausztrália vonatkozásában.

Ez az eljárás megkönnyíti az ellátásban részesülők helyzetét, mivel nem kell az egyeztető nyomtatvánnyal kapcsolatos fenti teendőket elvégezniük. Fontos tudni azonban, hogy azokat a változásokat, amelyeket a nyugellátásban részesülőknek az ellátás folyósításához kell bejelenteni a folyósító szervhez (például névváltozás, vagy a folyószámla szám változása) továbbra is közvetlenül az érintett személynek kell jeleznie.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek