393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Közműszolgáltatók: újraindult a kikapcsolás, áremeléssel fűszerezve

10perc.hu
2021. 05. 12.

Mind az elektromos áram, mind pedig a gázszolgáltatók esetében elkezdődött azon ügyfelek szolgáltatásainak korlátozása, akik tartoznak, ráadásul átlagban 55 százalékkal megemelték a visszakapcsolási díjakat.

Úgy tűnik, nem a türelem a legfőbb erénye a közműszolgáltatóknak. A Népszava megtudta, hogy az áram-, és gázszolgáltatók esetében megindultak ismételten a kikapcsolások, ráadásul mindezt április 1-től – cseppet sem áprilisi tréfaként – egy jelentős áremeléssel tettek teljessé. Mindezt úgy, hogy a napilap szerint egyik szolgáltató sem hívta fel a lakosság figyelmét az újrainduló kikapcsolásokra és az áremelkedésekre.

Ugyanis a szolgáltatók átlagban 55 százalékkal (!) emelték meg a visszakapcsolási díjaikat, ami például az áramszolgáltatók esetében így már 30.000 forint, ám ez bizonyos esetekben – például fél évnél régebbi kikapcsolások esetében – még ennél is több lehet. Ugyan azt vállalják a cégek, hogy a számla kiegyenlítését követően 24 órán belül ismét biztosítják az áramszolgáltatást, az adott tárgyhó számlájának befizetési határidejét viszont 17 napról 12 napra csökkentették.


Vannak olyan gázszolgáltatók, akik a visszakapcsolás esetében szerelőnként számlázzák az óradíjat, az utazással töltött időt és a megtett kilométert is figyelembe véve    Fotó: freepik.com


A gázszolgáltatók esetében a visszakötési díj 32.380 forintra nőtt (E.ON), de van olyan szolgáltató – az MVM Főgáz, illetve MVM Égáz-Dégáz –, amely szerelőnként számlázzák az óradíjat, az utazással töltött időt és a megtett kilométert is figyelembe véve. A 10perc.hu utánanézett a szolgáltatók hivatalos honlapjain annak, vajon miként tájékoztatták a lakosságot a különböző lépéseikről. Volt olyan szolgáltató, amelynél április 7-i volt az ezzel kapcsolatos bejegyzés, míg másoknál a május 10-i iskolanyitás dátuma volt megadva a moratórium határidejének, de az újonnan bevezetett lépésekről sehol sem lehetett konkrétan olvasni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek