392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Komoly bajban a hazai zeneipar

10perc.hu
2020. 12. 17.
Komoly bajban a hazai zeneipar

Az élőzenei piac összeomlott, míg a jelenlegi helyzet miatt a magyar zeneipar várhatóan értéke 60 százalékát elveszíti.

A ProArt összegezte idei tapasztalatait a nemrég nyilvánosságra hozott Zeneipari Jelentése 2020 felmérésében. Túl sok jó hírről nincs hír a zeneiper.info portálon megtalálható beszámolóban, hiszen a jelenlegi egészségügyi helyzet szinte ellehetetlenítette ezt az iparágat. 2019-hez képest 76,2 százalékkal kevesebb élőzenei fellépés valósult meg 2020 első nyolc hónapjában, és ez a válság legalább 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent idén a zeneipar szereplői számára. A csökkenés miatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 262,5 milliárd forintos összeget is elérheti.



Holott a tavalyi esztendő a szakma rekordévének számított, hiszen az értéke elérte a 73,5 milliárd forintot, ebből a hangfelvétel-iparág 21,5 milliárd, az élőzene 52-55 milliárdos értéket teremtett, ami 2018-hoz képest 12 százalékos növekedést jelentett. Sőt, miután a zenei rendezvényeken megvalósuló fellépések száma 6 százalékkal nőtt, az iparág legnagyobb magyar vállalkozásainak árbevétele is növekedett az előző évhez képest, átlagosan 10-12 százalékkal.

A ProArt reprezentatív lakossági felmérése alapján a legfontosabb zenehallgatási csatorna ma is a rádió, amit heti rendszerességgel 82 százalék használ zenehallgatásra, míg a második helyezett Youtube-ot 67 százalék. Ugyanakkor mára az első számú zenehallgatási eszköz az okostelefon vagy tablet (68 százalék) lett.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek