393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiderült, vajon elveszi-e az állam a megtakarításainkat

10perc.hu
2022. 12. 12.
Kiderült, vajon elveszi-e az állam a megtakarításainkat

Körülbelül 8 ezermilliárd forintnyit tartanak az emberek otthon, és összesen 12 ezermilliárd forint van elhelyezve bankokban, vagy látra szóló betétben.

Alaposan felkavarta az állóvizet a hét elején elhangzott Matolcsy György-féle parlamenti beszámoló. Különösen annak egy része okozott azonnal zűrzavart a társadalomban, amikor a Magyar Nemzeti Bank elnöke a lakossági megtakarítások megmozdításáról beszélt.

Matolcsy György a december 5-i meghallgatáson arról beszélt, hogy mintegy 20 ezermilliárd forintra teszi a lakossági megtakarítások nagyságát, amelyből számításai szerint körülbelül 8 ezermilliárd forintnyit tartanak az emberek otthon, és mindössze 12 ezermilliárd forint van elhelyezve bankokban, vagy látra szóló betétben.

„Ezt a 20 ezer milliárd forintot az infláció negatív hatásait is kivédve fel lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezermilliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, például élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megmozdítanánk ezt a pénzt” – jelentette ki bizottsági meghallgatásán az MNB elnöke.


A Magyar Nemzeti Bank elnöke a lakossági megtakarítások megmozdításáról beszélt     Fotó: Pixabay


A Bankmonitor utána nézett annak, vajon valós-e a lakossági megtakarítások fenyegetettsége. A szakértők egyformán állítják, olyan kijelentés sem Matolcsy, sem a kormány részéről nem hangzott el, hogy elvegyék ezt a 20 milliárdnyi megtakarítást, hanem a jegybank elnöke szerint a cél az lenne, hogy különböző gazdaságélénkítő programokkal rávegyék az embereket arra, hogy a pénzüket energiatakarékosságba fektessék.

Szintén foglalkoztatja az embereket egy ideje, vajon bekövetkezik-e Magyarországon az államcsőd. Nos, erre sincs esély, és ezt pártállástól függetlenük a hazai szakértők is megerősítették. Egy állam a saját fizetőeszközében elméletileg korlátlanul fizetőképes. A probléma jellemzően az, ha az állam valamilyen idegen devizanemben fennálló kötelezettségét nem tudja határidőn belül teljesíteni. Ez viszont jelenleg nem fenyeget minket.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek