393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ki gondolta volna… Az elszálló árak miatt mára luxusétellé vált a zsíros kenyér

10perc.hu
2023. 01. 16.

A kocsmák közkedvelt ételének hozzávalói – a sertészsír 115, a kenyér 81,1 és a hagyma minimum 55 százalékkal – kerül többe, mint egy esztendővel ezelőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó felmérésében közölt, nagyjából 180 elemet tartalmazó inflációs kosárban mindössze hat olyan termék volt, amely olcsóbb lett 2022-ben. Mármint a hatósági áras termékeken kívül. Ezzel szemben az élelmiszerek árai 44,4 százalékkal emelkedtek átlagosan a tavalyihoz képest.

Hogy ez mit is jelent? Nos, egy példán keresztül szeretnénk bemutatni, milyen helyzet alakult ki az elszabadult infláció miatt az élelmiszerek piacán. Vegyük alapul a kocsmák, borozók kedvenc ételét, a „zsíros deszkát”, ami immár luxusétellé változott.

Ugyanis a hozzávalók árai döbbenetesen megnőttek: a kenyér, a zsír és a hagyma átlagosan 83,7 százalékkal lett drágább egy esztendő alatt. De ha ezt alapanyagonként nézzük, akkor a KSH adatai alapján a sertészsír 115, a kenyér 81,1 és a hagyma minimum 55 százalékkal kerül többe, mint 2022 januárjában.


A kenyér, a zsír és a hagyma átlagosan 83,7 százalékkal lett drágább egy esztendő alatt     Fotó: Pixabay


Ráadásul nem kizárt, hogy hagymát nem is tudunk kapni a zsíros kenyérhez, ugyanis Európában és Magyarországon is komoly hatással volt a hagymatermesztésre a 2022-es aszály, emiatt további áremelkedés várható a jövőben – írta a napi.hu.

Novemberben és decemberben is 180 forint/kilogramm körül stagnált a nagybani ár, míg december végén, valamint január első napjaiban már elindult a drágulás. Magyarországon a vöröshagyma nagybani ára bruttó 200-250 forint/kilogramm volt január elején, míg az import tételek összege 320-350 forint/kilogramm áron voltak elérhetők.

Ugyanakkor a hazai piacokon a következő árral találkozhatnak azok, akik hagymát vennének. Debrecenben a vörös héjú ára 350 Ft/kg, a lila héjúé 600 Ft/kg, Szegeden a vörös héjú 450 Ft/kg a lila héjú 550 Ft/kg átlagosan, míg a Tescoban pedig 499 Ft-ot kell kifizetni egy kiló vörös héjú zöldségért.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek