394.63 Ft

371.00 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kell borravalót adni, ha valahol már felszámolják a szervizdíjat?

10perc.hu
2022. 12. 26.

Ha a feltüntetett árak az áfát igen, de a szervizdíjat például nem tartalmazzák, akkor a vendég 10-15 százalékkal nagyobb összegről kap a végén számlát.

A legtöbb országban az éttermekben jó ideje van borravaló vagy asztalpénz, illetve felszolgálási díj, szervizdíj vagy terítési díj. Sok külföldi turista ezért azt hiszi, hogy máshol is az étlapon szereplő árak már mindezt tartalmazzák.

Hogy pontosan mit is tartalmaznak az árak, arról a napi.hu szerint az étteremben apró betűs szöveg tájékoztatja a vendéget az étlapon. Ha a feltüntetett árak az áfát igen, de a szervizdíjat például nem tartalmazzák, akkor a vendég 10-15 százalékkal nagyobb összegről kap a végén számlát.

A magyar vendég, hálás vendég, és háláját megfelelő összegű borravalóval rendre ki is mutatja. Még a nyugdíjas is borravalót ad a postásnak. A borravaló nem ördögtől való dolog, ráadásul nem kötelező, csak az elégedett vendég vagy ügyfél adja, adhatja, ha akarja – írja körképében a VG.

Hogy mennyit adjunk? Nos, a borravaló mértéke világszerte a számla végösszegének 5–15 százaléka között mozog, illetve a jatt nagysága sokszor a kerekítéssel lesz kisebb vagy nagyobb. Fő szabály, hogy az étteremben tájékoztatni illik a betérőket arról, hogy az étlapon szereplő árakat hogy kell érteni.


A magyar vendég, hálás vendég, és háláját megfelelő összegű borravalóval rendre ki is mutatja     Fotó: Freepik


A felszolgálási díj Magyarországon nem kötelező tétel, de egyre többen élnek vele, ugyanis kedvezményes adózással fizethető ki a munkabérként adózó borravalóval ellentétben. Ez a fajta mozgó bér a forgalom függvénye, egyik célja vele a munkáltatónak éppen az, hogy motiválttá tegye a dolgozóit az értékesítésben, a forgalom növelésében.

Minél nagyobb forgalmú egy étterem, annál többet keresnek az ott dolgozók. Előfordulhat persze, hogy a vendég nem elégedett a kapott kiszolgálással, mégis kötelezően fizetnie kell érte, ami ilyen esetben nem szerencsés. Ilyenkor nem könnyű megértetni, hogy a felszolgálási díj nem választható, hanem szerves része a számlának, akár elégedett valaki a felszolgálóval, akár nem.

A borravalót a futárok és a pénzes postások ugyanúgy kapják, annak ellenére, hogy nem szívességet tesznek azzal, hogy ajtóig hozzák a küldeményt, hanem ez a munkájuk. A készpénzben, zsebbe adott borravalóról hivatalos bevallás jellemzően nem készül, nem véletlenül kapott kedvezményes adózási lehetőséget a szervizdíj, amely a szürkegazdaság kifehérítésének egyik eszköze.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek