EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Kapaszkodj meg! 229 millióért kínálnak panellakást Budapesten!

Otthon
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Noha a falazata panel, ez az ingatlan egy, a XII. kerület kiemelt, Mártonhegyi részén található lakópark sorházi lakása.

Stagnál, vagy minimális mértékben csökken az ingatlanok ára Magyarországon. A rezsiválság miatt az egyik legkeresettebbek a panellakások, melyek négyzetméterára csökkent az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor azoknak a lakásoknak, melyben távfűtés adja a meleget – ma még nem érinti a rezsiemelés ezeket az ingatlanokat –, emelkedett az ára.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy ennek ellenére manapság egy-egy panellakásért is átlagosan 700 ezer forinttal kérnek kevesebbet az eladók: 43,5 helyett már csak 42,8 millió az átlagos kínálati ár.


Manapság egy-egy panellakásért is átlagosan 700 ezer forinttal kérnek kevesebbet az eladók    Fotó: 10perc.hu


A panellakások négyzetméterára átlag 743 ezer forint volt az év utolsó negyedévében, ami 2,5%-kal alacsonyabb, mint az előző negyedév átlag értéke. A legdrágább kerület a XIII. kerület lett 928 ezer forintos négyzetméterárral megelőzve a sokáig vezető XI. kerületet, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a házgyári lakások.

A dobogó alsó fokára a XIV. kerület fér fel átlag 800 ezer forinttal. A népszerű III. kerületben átlag 750 ezer forint volt a fajlagos ár, csak úgy, mint a XIX. kerületben, míg a IV. kerületben 700 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.Ám vélhetően arra senki sem mert gondolni, mekkora összeget kérnek ma Budapesten a legdrágábban meghirdetett panellakásért. Nos, a XII. kerületben adataik szerint egyetlen eladó panellakás található, aminek a négyzetméterára majdnem 1,8 millió forint, azaz a 120 négyzetméteres, 3+1 szobás ingatlanért 229 millió forintot kér az eladó.

Noha a hirdetésben az ingatlan típusánál panel szerepel, ez jelen esetben kizárólag az építési technológiára, a falazatra utal. A valóságban ez az ingatlan egy, a XII. kerület kiemelt, Mártonhegyi részén található lakópark sorházi "lakása". Mindezt figyelembe véve nem tekinthető elrugaszkodottnak a kínálati ár. Azt pedig, hogy a tulajdonos némileg túlárazta-e, a piac dönti majd el.