EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

A jövő reptere légitaxikkal

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: lilium.com

A légitaxik, avagy személyszállító drónok fejlesztése már évek óta folyamatban van, 2020-ban pedig végre az is elkezdett körvonalazódni, hogy a Lilium vállalatnak köszönhetően mikor emelkedhetnek a magasba az első kereskedelmi célú gépek.

Most a szektor egyik úttörője, a Lilium állt elő egy igencsak fontos bejelentéssel. A müncheni székhelyű Lilium 2015-ben az elsők között mutatott be működő légitaxi-prototípust, a szektorban elfoglalt előkelő helyüket pedig azóta is sikerült megőrizniük. Bár a légitaxi-szektorban már olyan cégek is érdekeltek, mint az Airbus, a Hyundai, az Uber vagy a Bell, jelen állás szerint meglepő lenne, ha nem valamelyik német startup lenne az első, ami kereskedelmi légitaxi-szolgáltatással a piacra lép.

A Liliumnak erre már fix céldátuma is van, ugyanis 2025-ben szeretnék elindítani a szolgáltatást,  és a raketa.hu szerint ennek jegyében pedig nemrég megállapodást kötöttek a floridai Orlando városával egy 5200 négyzetméteres légitaxi-repülőtér (Vertiport) felépítésére. Ehhez természetesen még jó néhány engedélyt be kell szerezniük.


Hamarosan ilyen látvány fogja fogadni a Nona-tóhoz látogatókat    Fotó: Lilium


A Lilium Jetnek nem lesz mindenhol szüksége ekkora repülőtérre, hiszen a légitaxik egyik előnye éppen az, hogy szinte bárhol le tudnak szállni. A másik előnyük, hogy az elektromos motorjaiknak köszönhetően nem szennyezik a környezetet és a helikopterekhez képest meglehetősen halkak is. A Lilium szerint a repülőgépük nagyjából annyira hangos,mint egy elhaladó kamion, négyszáz méter feletti magasságban pedig már egyáltalán nem hallható a Földről.