393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A jövő reptere légitaxikkal

10perc.hu
2020. 11. 13.

A légitaxik, avagy személyszállító drónok fejlesztése már évek óta folyamatban van, 2020-ban pedig végre az is elkezdett körvonalazódni, hogy a Lilium vállalatnak köszönhetően mikor emelkedhetnek a magasba az első kereskedelmi célú gépek.

Most a szektor egyik úttörője, a Lilium állt elő egy igencsak fontos bejelentéssel. A müncheni székhelyű Lilium 2015-ben az elsők között mutatott be működő légitaxi-prototípust, a szektorban elfoglalt előkelő helyüket pedig azóta is sikerült megőrizniük. Bár a légitaxi-szektorban már olyan cégek is érdekeltek, mint az Airbus, a Hyundai, az Uber vagy a Bell, jelen állás szerint meglepő lenne, ha nem valamelyik német startup lenne az első, ami kereskedelmi légitaxi-szolgáltatással a piacra lép.

A Liliumnak erre már fix céldátuma is van, ugyanis 2025-ben szeretnék elindítani a szolgáltatást,  és a raketa.hu szerint ennek jegyében pedig nemrég megállapodást kötöttek a floridai Orlando városával egy 5200 négyzetméteres légitaxi-repülőtér (Vertiport) felépítésére. Ehhez természetesen még jó néhány engedélyt be kell szerezniük.


Hamarosan ilyen látvány fogja fogadni a Nona-tóhoz látogatókat    Fotó: Lilium


A Lilium Jetnek nem lesz mindenhol szüksége ekkora repülőtérre, hiszen a légitaxik egyik előnye éppen az, hogy szinte bárhol le tudnak szállni. A másik előnyük, hogy az elektromos motorjaiknak köszönhetően nem szennyezik a környezetet és a helikopterekhez képest meglehetősen halkak is. A Lilium szerint a repülőgépük nagyjából annyira hangos,mint egy elhaladó kamion, négyszáz méter feletti magasságban pedig már egyáltalán nem hallható a Földről.

Főkép forrása:
lilium.com

További cikkek