EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Jön az orosz-kínai holdbázis!

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról jött létre orosz-kínai kormányközi megállapodás Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Csang Ko-csien, a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetőjének vezetésével.

A Roszkoszmosz január 25-én közölte, hogy kilép a Gateway elnevezésű amerikai holdkutatási projektből, mivel meglátása szerint ezen belül az együttműködés nem az egyenlőség elvei szerint alakul, de kész a szakmai párbeszéd folytatására az Egyesült Államokkal.

Nos, az oroszok hamar találtak partnert, ugyanis Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Csang Ko-csien, a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetőjének videokonferencián megállapodott egymással abban, hogy közös nemzetközi tudományos holdbázist hoznak létre. A Roszkoszmosz közleménye szerint a dokumentumot a két ország közötti űrkutatási egyezmény alapján készítették elő. Az orosz kormány részéről az erről szóló rendeletet Mihail Misusztyin miniszterelnök írta alá.


Befejeződött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelése    Fotó: freepik.com


Oroszországnak saját, idén induló holdkutatási programja van, és 2028-tól emberes Hold-program beindítását tervezi. Rogozin kifejezte reményét, hogy az amerikai fél mérlegelni fogja azt az orosz javaslatot, hogy a Hold körül keringő állomás egyik zsilipjét tegyék alkalmassá az orosz Orjol űrhajó kapcsolódására és az összetett rendszereknek a távoli világűrben való duplikálására.

Mindeközben befejeződött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelése. Az orosz Energia rakéta- és űripari vállalat tájékoztatása szerint Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov űrhajós az elkövetkező napokban le fogja zárni a modult, hogy ellenőrizze benne a légnyomást. Jurij Gidzenko, az Energia űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője kijelentette, hogy az űrállomáson két repedést találtak.