EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Jobb, ha felkészülünk – Eltűnhet a boltokból a sertéshús és a krumpli

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Mindkét árstopos termékből már most, az év első hónapjától kezdve importra szorul Magyarország.

Nem véletlenül emlegeti fel minden szakértő és szervezet, hogy az üzemanyaghoz hasonlóan az élelmiszerek hatósági árát is ki kellene vezetni a lehető legrövidebb időn belül, különben az árstopos termékek szinte teljesen eltűnnek a boltokból. Annak ellenére, hogy a kormány pár napja rendeletben írta elő, hogy a hatósági áras termékekből mennyit kötelező naponta a polcokra tenni.

Raskó György agrárközgazdász a Jazzy Rádió reggeli műsorában, a Business Classban kijelentette, eltűnhet a boltokból a sertéshús és a krumpli, és mindkét árstopos termékből már most, év első hónapjától kezdve importra szorulni Magyarország.


A burgonya esetében már kifogytak a hazai készletek      Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


A szakértő elmondta, a burgonya esetében már kifogytak a hazai készletek, a külföldről importált termékeket viszont csak sokkal drágábban lehet beszerezni. Így abszolút ráfizetés a hatósági áras krumpli beszerzése, hisz csak veszteséget termel az első pillanattól kezdve.

Vagy inflációt növel, hiszen a burgonyán elszenvedett veszteséget más termékek árának növelésével kompenzálják a kereskedők – írta az Index. Ráadásul hasonló helyzet léphet fel a sertéshús esetében is. Az import nagykereskedelmi ár mindkét terméknél jelentős veszteséget eredményez a viszonteladóknak, akik viszont emiatt spórolni fognak a készletekkel, ez pedig hiányhoz vezethet a boltokban.