EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Jaj a dohányosoknak! 700-800 forinttal is emelkedhet itthon egy doboz cigaretta ára

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja

Az Európai Unió a dohánytermékre kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegét 3,6 euróra emelné 20 szálanként.

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió – tudta meg a Financial Times egy, a birtokába került bizottsági anyagból. Eszerint látványosan emelkedne a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe, de az új típusú termékek sem maradnának ki az adóemelésből.

Az Európai Bizottság dokumentumtervezetéből kiderült, hogy az EU – a dohányzók számának csökkentése érdekében – megduplázná a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegét, ami így 3,6 euróra emelkedne 20 szálanként.

Ez az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. A Portfolio a KSH-adatok alapján azt írja, ha a bizottság ezen javaslata életbe lép, akkor egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal emelkedhetne Magyarországon.


Az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék    Fotó: Freepik


A dohánytermékekről szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása már folyamatban van, amelynek keretében az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék.

Az Index információi szerint az erősebb elektromos cigaretták esetében 40, míg a gyengébbekre 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre pedig 55 százalékos lenne a kivetett adóteher, így 1000 eladott termék esetében ez darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.