393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Itt az új kedvezményes gázár! De csak olyan ingatlanon lakóknak, ahol több lakás van, de nem társasház

10perc.hu
2022. 09. 11.
Itt az új kedvezményes gázár! De csak olyan ingatlanon lakóknak, ahol több lakás van, de nem társasház

A kormányrendelet szerint a jegyző által ellenjegyzett, a kedvezményes gázár fizetéséhez szükséges igazolásnak a kiadása szempontjából mindegy, hogy a lakások kialakítása, használata jogszerű-e vagy sem.

Megint szélesedett egy kicsit a kedvezményes gázárat fizetők köre, ugyanis a kormány új rendeletében megalkotta a családi fogyasztói közösségek fogalmát – írta a Bank360.hu.

Azok, a nem társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülő ingatlanon élők élhetnek ennek a lehetőségével, akik olyan ingatlanon élnek, ahol több, de legföljebb négy „lakás rendeltetési egység” van.

Amennyiben az itt élők kérvényezik a kedvezményes gázár fizetését, akkor az adott település jegyzője a kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítvány köteles kiállítani. A jegyzőnek a ténylegesen kialakult állapotot kell figyelembe vennie, az igazolásnak a kiadása szempontjából ugyanis mindegy, hogy a lakások kialakítása, használata egyébként jogszerű-e vagy sem.

Ugyanakkor ezt az igazolást nem lehet más eljárásban, például a lakás minősítés igazolására is felhasználni. A hatósági bizonyítvány birtokában egy közös mérőóra esetén is annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás az okiratban szerepel.

Az igazolás birtokában a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan. Az éves kedvezményes mennyiség jelenleg mérési helyenként 63 645 MJ/év (1729 köbméter/év). Ha tehát a jegyző kiadja a több lakásról szóló hatósági bizonyítványt, akkor az abban szereplő lakások számával kell megszorozni ezt a mennyiséget.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek